Navodna bezbjednosna ugroženost poslanika Draška Stanivukovića, na zahtjev kluba poslanika PDP-a, bila je tema sjednice Odbora za bezbjednost Narodne skupštine.

Sjednici je prisustvovao i direktor Policije, koji je Odbor upoznao o dosadašnjim aktivnostima policije u slučaju Stanivuković.

Nakon dvo i po časovnog zasjedanja, Odbor je donio tri zaključka. Od MUP-a Republike Srpske traže da se ispitaju sve okolnosti u vezi sa objavljenim audio snimkom u kojem inspektor prijeti, radi utvrđivanja eventualne odgovornosti svih aktera. Policija u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom, trebalo bi da istraži krivično djelo oštećenje imovine porodice Stanivukavić i da izvrše procjenu eventualne ugroženosti bezbjednosti narodnog poslanika Draška Stanivukovića.

– Јa bi samo napomenuo da je Odbor sve ove zaključke donio jednoglasno – kaže Darko Babalj, predsjednik Odbora za bezbjednost NSRS.

Sjednici Odbora prisustvovao je i direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum. I pored Stranivukovićevih medijskih istupa, u kojima tvrdi da mu je bezbjednost ugrožena, to nikada nije prijavio nadležnim organima, tvrdi Ćulum.

– Stanivukovića još niko nije ispitao po tom pitanju i koliko znam on to još nije zvanično prijavio. Mi radimo određene mjere i radnje kada je riječ o oštećenju imovine ali vi znate da je to vozilo registrovano na njegovog brata – ističe Ćulum.

Da li je Stanivukovićeva zabrinutost opravdana, nadležni bi tek trebalo da utvrde. Šta je sa građanima Banjaluke i o njihovoj ugroženosti 30. decembra kada je PDP-ov poslanik, uz podršku većeg broja lica, spriječio održavanje novogodišnjog koncerta, to niko ne spominje.

– Na odboru danas nije bilo ni riječi na tu temu, što ne znači da neće biti na nekoj od narednih sjednica – kaže Goran Selak, zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost NSRS.

RTRS nezvanično saznaje da su protiv Stanivukovića preduzete određene mjere i radnje. Policija ga sumnjiči za Krivično djelo “Izazivanje nereda”, jer je 30.12.2018. godine, u centru Banjaluke, uz podršku većeg broja lica i uz ozbiljne prijetnje da će izvršiti nasilje, ugrozio javni red i mir. Osumnjičen je i da je dva dana ranije u prostorijama svoje kuće planirao kako da iskoristi skup “Pravda za davida” za rušenje Ustavnog uređenja Republike Srpske i bezbjednosti zemlje.

– Mi smo o tome govorili i to je bilo već vidljivo da je ovdje manipulacija i oni sada traže samo nove načine kako da nastave sa tom svojom navodnom borbom – napominje Stojan Župljanin, stručnjak za bezbjednost.

Iza tih pokušaja uglavnom se nalaze lica sa krivičnim dosijeom. Zbog toga su u Policijskoj upravi Banjaluka zabranili novu protestnu šetnju koja je trebalo da bude održana 16. i 23. februara u Banjaluci, jer se kao predstavnik grupe koja je podnjela zahtjev, našlo lice od ranije poznato organima reda i mira.

Doneseno je rješenje kojim se zabranjuje M. B. održavanje najavljenog javnog skupa, jer je na osnovu izvršenih provjera utvrđeno da se radi o bezbjednosno interesantnom licu, protiv kojeg je u prethodnom periodu, nadležnom tužilaštvu podneseno više izvještaja o izvršenim krivičnim djelima

Nezvanično, riječ je o Mići Blažanoviću, protiv koga je policija u proteklom peridu podnijela veći brooj izvještaja o počinjenim krivičnim djelima-nasilničko ponašanje, zloupotreba ovlašćenja u privredi, samovlašće i nesavjesno privredno poslovanje.

RTRS