Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov položiće danas u Istočnom Sarajevu vijenac kod spomen-ploče nekadašnjem ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu.

Memorijalna ploča Čurkinu otkrivena je 6. novembra 2017. godine u Istočnom Sarajevu kao znak priznanja za doprinos koji je ruski diplomata dao odbrani interesa srpskog naroda. Na memorijalnoj ploči stoji i natpis na ruskom: “Hvala za rusko `njet`”.

Kao stalni predstavnik Rusije u UN Čurkin je 2015. godine blokirao u Savjetu bezbjednosti nacrt rezolucije o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija.

Dodik i Ivancov položiće vijence u 12.00 časova.

Prethodno će predsjedavajući Predsjedništva primiti njegovo preosveštenstvo episkopa zahumsko-hercegovačkog Dimitrija. Sastanak je zakazan za 11.00 časova u Sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodik će se u 13.15 časova u Predsjedništvu sastati sa ambasadorom Norveške u BiH Guri Rusten.

Za 14.00 časova predviđen je sastanak Dodika i članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom i izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove Tomasom Maur-Hartingom.

SRNA/RTRS