Dodik i Ivancov položili vijence na spomenik Čurkinu (FOTO)

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik položili su danas u Istočnom Sarajevu vijenac na spomen-ploču nekadašnjem ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu.

Dodik je naglasio da je Čurkin postao simbol za Srbe onog trenutka kada je u Savjetu bezbjednosti UN, u skladu sa ruskom politikom, uložio veto i spriječio da srpski narod bude okarakterisan kao genocidan.

On je podsjetio da je Čurkin zadužio srpski narod kao stalni predstavnik Rusije u UN 2015. godine u Savjetu bezbjednosti kada je blokirao nacrt rezolucije o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija, a i ranije vršeći diplomatske aktivnosti na različitim mjestima.

– Čurkin je neprikosnoveno sprovodio stavove ruske države, koja je učinila sve da konflikt u bivšoj Јugoslaviji bude što prije završen i objektivno posmatran. Važno je da sjećanje na njegovu djelatnost i život dostojno obilježimo ovdje u Istočnom Sarajevu – rekao je Dodik novinarima.

Ambasadsor Ivancov rekao je da je Čurkin velikan ruske diplomatije i istakao da čovjek živi onoliko koliko ostaje u sjećanju onih koji ga vole i poštuju.

Dodik polaže vjence Čepurinu (Foto: Kliks)

Dodik polaže vjence Čepurinu (Foto: Kliks)

– Čurkinovo djelo živi i danas ovdje u Istočnom Sarajevu, što pokazuje i ovaj događaj, kojem prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. To je svjedočanstvo posebnih odnosa naših naroda. Ovo razumijevanje temelji se na dugim istorijskim i religijskim odnosima ruskog i srpskog naroda – naglasio je Ivancov.

On je napomenuo da Rusi poštuju i druge narode u BiH – Hrvate i Bošnjake.

– Smatramo da su samo ravnopravnost naroda, uz uzajamno poštovanje i spremnost na prevladavanje konflikata i postizanje kompromisa – osnov za budućnost, zasnovan na Dejtonskom mirovnom sporazumu koji mi branimo – poručio je ruski ambasador u BiH.

On je dodao da je upravo ove stavove u Savjetu bezbjednosti u UN principijelno branio ambasador Čurkin.

Vijenac na spomen-obilježje Čurkinu danas su zajedno položili i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić, kao i druge delegacije.

Memorijalna ploča Čurkinu otkrivena je 6. novembra 2017. godine u Istočnom Sarajevu kao znak priznanja za doprinos koji je ruski diplomata dao odbrani interesa srpskog naroda.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Na memorijalnoj ploči izrađenoj od crnog kamena, uz podatke i portret Vitalija Čurkina stoji i natpis na ruskom: “Hvala za rusko `njet`”.

Čurkin je preminuo 20. februara 2017. godine u Njujorku, a sahranjen 24. februara u Moskvi.

SRNA/RTRS

Preporuka

Košarac: Mektićeve izjave mogu da dovedu do veoma ...
views 8
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra da izjave i ponašanje ministra bezbjedno...
Cvijanovićeva i Dodik danas na akademiji u Nišu VI...
views 6
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas će u Nišu prisustvovati akademiji povodom 20 godi...
RIJEŠENA DILEMA Narodnoj skupštini odgovoreno da l...
views 329
Bez prejudiciranja odluke u ovom slučaju, mišljenja smo da odgovor na poslaničko pitanje, pored imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, može da...
BiH OSTAJE BEZ RADNIKA Naše gazde TRČE ZA PROFITOM...
views 290
Strani poslodavci koji su se upustili u potragu za zaposlenima sa ovih prostora, nude pogodnosti za koje su naši radnici zaboravili i da postoje i koj...
BiH PRED BLOKADOM Ovako će Dodik odgovoriti na OPS...
views 137
Ne bude li brzog dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH, sve institucije BiH od aprilu biće u blokadi, osim Savjeta ministara, a i on će biti u ogr...
Galijašević: Ministarstvo bezbjednosti pod kontrol...
views 16
Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević ocijenio je da je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu pod kontrol...