Lider SDA Bakir Izetbegović ponovo je izrekao uvrede na račun Republike Srpske i Srbije.

Optužuje zvanični Beograd da stvara krize, a Srpsku, u intervuu za “Glas Amerike”, naziva projektom Radovana Karadžića. Predsjedavajući Predsjedištva Milorad Dodik odgovara da Izetbegović zadire u unutrašnja pitanja Srbije, a da je Republika Srpska – izraz volje srpskog naroda.

Krizu kod kuće Bakir Izetbegović želi da preseli u komšiluk. Umjesto odgovora na stvarne probleme – poput zastoja u formiranju vlasti, Izetbegović se, u intervjuu za Glas Amerike, bavi imaginarnim scenarijima. Pa tako kaže da, BiH slijedi kriza, ako Srbija prizna samoproglašeno Kosovo.

– Sigurno ako se prizna nezavisnost Kosova okrenuće se svi radari prema BiH, sigurno biće bura galama i apetiti prema BiH – rekao je Izetbegović.

Milorad Dodik odgovara – BiH nije priznala /samoproglašeno/ Kosovo, i Izetbegović bi trebalo da se rukovodi zvaničnom politikom BiH. Umjesto toga, on se bavi unutrašnjim pitanjima Srbije, koja javno podržava teritorijalni integritet BiH.

– Banjaluka u tom smislu nije eskponent Beograda, ona je partner Beogradu u pitanjima gdje imaju zajednički interesi. Umjesto da zahvali Srbiji koja drži do stablnosti u regionu i koja podržava teritorijalni integritet BiH, on govori šta će Srbija da uradi – ističe Dodik.

Dodik poručuje Kosovo nije samo pitanje uređenja države.

– Nego i pitanje kolijevke srpske nacionalne kulture i nacionalnog bića. Mi Srbi koji živimo van Srbije sasvim relevantno imamo pravo da učestvujemo u svakoj ocjeni o tome na koji način može i treba da bude rješavano to pitanje u budućnosti – napominje Dodik.

Izetbegović je ponovo optužio Srbiju da je u ratu napala BiH i komentarisao buduće poteze Beograda.

Neodrživa je tvrdnja da su Srbi agresori u BiH, odgovara Dodik. Izetbegoviću očito smeta kada se kaže da je u BiH bilo 4 hiljade mudžahedina u redovima tzv. Armije RBiH.

– U početku mnogi nisu znali ko je Radovan Karadžić, odbrani su se priključili mnogi koji nisu bili dio njegove političke partije. Činično je Srpsku nazvati projektom, ona samo može biti narodni projekat za slobodu – kategoričan je Dodik.

Dodik upozorava da Izetbegović ovakvim izjavama dovodi u pitanje funkcionisanje BiH. Kaže, bilo bi bolje da se bavi formiranjem vlasti, ali to, očito, lider SDA ne želi.

RTRS