Omazić zaposlen u Upravi distrikta iako je osuđen za ratne zločine

Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane Armin Omazić, koji je osuđen za ratne zločine nad Srbima, zaposlen je u organima uprave Brčko distrikta, što je krajnje naprihvatljivo, rekao je Srni predsjednik Odbora porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac.

Grabovac je rekao da Odbor raspolaže pouzdanim informacijama da je Omazić zaposlen u organima uprave Brčko distrikta.

– Odbor smatra da je krajnje neprihvatljivo i uvreda za srpske žrtve rata zapošljavanje u organima uprave Brčko distrikta ljudi koji su osuđeni za ratne zločine nad Srbima u proteklom ratu – rekao je Grabovac.

Osnovni sud u Brčkom je 2015. godine prvostepeno osudio Asmira Tatarevića na dvije godine zatvora, a Armina Omazića na 18 mjeseci za ratne zločine nad Srbima tokom 1992. godine u logorima u Gornjem Rahiću i Gornjem Zoviku.

Tatarević je bio pratilac komandata 108. brigade HVO-a, a Omazić vojni policajac.

Apelacioni sud Brčko distrikta BiH je 19. novembra 2015. godine odbio kao neosnovanu žalbu branioca Omazića i potvrdio prvostepenu presudu.

Ustavni sud BiH je 6. juna 2018. godine odbio kao neosnovane apelaciju Armina Omazića protiv presude Apelacionog suda Brčko distrikta.

RTRS