Prijedorčani su ogorčeni zato što od januara ove godine moraju da plaćaju usluge fizijatra i fizioterapeuta u bolnici „Doktor Mladen Stojanović“.

Ovaj udar po džepu najteže je pao roditeljima djece uzrasta do 6 godina, za koju su inače svi pregledi i usluge specijalista u javnim ustanovama RS do sada bili besplatni.

Majka petogodišnjeg djeteta koje je povrijedilo ruku očajna je što za usluge fizijatra u bolnici sada mora da izdvoji 225 KM.

– Dijete moram da vodim 15 dana kod fizijatra u bolnicu. Ostala sam zatečena kada mi je medicinska sestra na prvom pregledu rekla da za jedan dan terapija kod specijaliste moram platiti 15 KM. To je ogromno opterećenje za kućni budžet, jer znamo svi kakva su primanja danas – priča majka koja je željela da ostane anonimna.

Ogorčeni su i roditelji tek rođenih beba za koje, takođe, moraju plaćati usluge fizijatra.

– Pedijatar nas šalje da bebu svaki mjesec odvedemo kod fizijatra u bolnicu, kako bi pregledao da li se dobro razvija, da li se pravilno okreće i puza. U decembru nismo platili ništa, a u januaru smo platili 15 KM – priča jedan otac iz Prijedora koji se obratio našoj redakciji.

Dodaje da mnogo roditelja dovodi bebe kod fizijatra i apeluje na nadležne da im omoguće besplatne preglede.

Fakture

Vršilac dužnosti direktora u prijedorskoj bolnici Mirko Sovilj objašnjava za Srpskainfo da je naplaćivanje ovih usluga posljedica izmjena u odluci o načinu finansiranja zdravstvenih usluga, koju je za ovu godinu donio Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

– Od januara su nam iz Fonda ostavili mogućnost da možemo fakturisati samo pregled specijaliste, ali ne možemo fakturisati usluge fizijatra i fizioterapeuta, kao što su kineziterapija i fizikalna terapija. Oni su te usluge izbrisali iz cjenovnika. Mi ne možemo naplatiti od njih nešto što ne postoji u cjenovniku – kaže Sovilj.

Dodaje da će ova bolnica tek u narednom periodu sklopiti ugovor o finansiranju sa Fondom za ovu godinu, ali da i u tom ugovoru neće biti ovih usluga.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Mirko Sovilj

– Iscrpili smo sve mogućnosti dogovora. Zvali smo ljude iz Fonda koji ugovaraju sa nama, i one koji će nas kontrolisati, ali nismo pronašli način da se ove usluge fakturišu na teret Fonda. To možemo besplatno da radimo samo za one pacijente koji su na bolničkom liječenju – kaže on.

Navodi da nova pravila važe za sve bolnice u Srpskoj koje u svom sastavu nemaju Centar bazične rehabilitacije.

Participacija

To potvrđuju i u Fondu zdravstvenog osiguranja RS. Kažu da usluge ambulantne fizikalne terapije Fond ugovara s Centrima bazične rehabilitacije (CBR), koji rade u okviru domova zdravlja, kao i specijalizovanom ustanovom za rehabilitaciju, Zavodom ‘“Dr Miroslav Zotović“.

Pojašnjavaju da su usluge fizijatra za Prijedorčane ugovorene sa CBR-om Doma zdravlja Prijedor i Zavodom „Dr Mirosalv Zotović“, a ne sa Bolnicom Prijedor.

– Roditelji imaju mogućnost da dijete usluge fizijatra dobije u CBR-u Doma zdravlja ili u Zavodu „Dr Miroslav Zotović“, gdje za djecu do 15 godina neće platiti ništa, jer je ta kategorija osiguranika oslobođena plaćanja participacije i njihovu zdravstvenu zaštitu u potpunosti finansira FZO RS – kažu iz Fonda.

Informisati pacijente

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja navode da zaposleni u bolnici obavezno moraju da informišu roditelje gdje uslugu mogu da dobiju bez plaćanja, te da je njihov izbor ukoliko žele da plate uslugu pruženu u bolnici.

– Takođe, porodični ljekari, odnosno pedijatri su ti koji treba da informišu pacijente o njihovim pravima i izdaju uputnicu za ustanovu koja je određenu uslugu ugovorila sa Fondom, kako je osiguranici ne bi plaćali – zaključuju u Fondu.

Srpskainfo