Čaba Der (38), plaćeni ubica iz Subotice koji je 5. januara ove godine u beogradskom naselju Banovo brdo ubio Nebojšu Markovića (37), sumnjiči se i za ubistva Ivana Serdarušića u julu 2018. u Amsterdamu, kao i još jednog muškarca u Budimpešti u septembru. Holandska policija saopštila je da je Der plaćeni ubica sa mađarskim i srpskim državljanstvom, prenosi Kurir.

Policija vjeruje da je Der stigao u Holandiju 8. januara, te da je tri sedmice kasnije počinio ubistvo u jednom italijanskom restoranu u Amsterdamu. Ušao je u restoran obučen kao turista i upucao žrtvu u glavu, prenose tamošnji mediji.

Lice Čabe Dera jasno se vidi na snimcima nadzorne kamere, a na mjestu zločina pronađen je i njegov DNK.

Čaba Der je u Srbiji osuđen na zatvorsku kaznu 2004. godine zbog ubistva. Pušten je iz zatvora u februaru 2017. godine. Iz policije su u saopštenju naveli da žele da razgovaraju sa svima koji su imali kontakt sa Derom i za informacije o njemu ponudili su nagradu od 20.000 evra.

https://www.youtube.com/watch?v=8JEBtL11A08#action=share

Prema navodima holandskih medija Čabina žrtva se već duže vrijeme bavila poslovima u vezi sa prodajom droge pa se to navodi kao glavni smijer istrage i motiv egzekucije.

Izvori bliski holandskim istražnim organima navode da je Der ostavio brojne tragove na mjestu zločina, a policija je uspjela da rekonstruiše njegovo kretanje nakon ubistva.

Žrtvu koja je ručala u restoranu u Betovenovoj ulici u Amsterdamu ulici na egzekutor je upucao u glavu pištoljem s prigušivačem, a potom je pobjegao.

Prilikom bijega odbacio je vatreno oružje s prigušivačem, bež šešir, crnu torbicu, rukavice i bijelo-plavu košulju. Nekoliko minuta nakon zločina lociran je blizini Koningspleina u centru grada.

Istražioci su, analizirajući njegovo kretanje, zaključili da je Der najvjerovatnije iznajmio hotelsku sobu u blizini glavne željezničke stanice.

Srpskainfo