SRCE ZAIGRA PORED KOZARE U Prijedoru promovisan prvi dio romana “Solunska 28” Neleta Karajlića

Pisac i muzičar Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, predstavio je večeras u gradskoj čitaonici u Prijedoru prvi dio svog romana “Solunska 28” pod nazivom “O novcu i strastima”.

– Jako sam uzbuđen kad dođem ovdje, u ovaj dio Republike Srpske. Nisam dugo bio, ima dvije godine i uvijek mi srce zaigra kad prolazim pored Kozare –  izjavio je novinarima Karajlić.

On je naveo da je ova njegova knjiga hronologija događaja jedne porodice u Beogradu tokom 20. vijeka, koja je zbog obimnog materijala podijeljena na tri dijela.

– Ja sam oduvijek bio pasionirani čitalac i želio sam da sagledam tu ljudsku dramu i sve ono što se dešava sa nama i oko nas u posljednjih stotinu godina i to iz svih uglova: iz ugla jednog običnog Beograđanina, jednog austrijskog vojnika, iz ugla jednog slovenačkog biznismena te jednog Bosanca i jednog Hercegovca i odakle god da gledam pokušavam da pronađem jednu posebnu vizuru – rekao je Karajlić.

On je pojasnio da je motivaciju za roman našao kada je prije 26 godina došao u Beograd sa porodicom i 250 maraka u džepu tražeći da iznajmi stan, te saznao da je dijelom vlasnik kuće na Dorćolu u Solunskoj 28.

– Priča je uglavom fikcija i ono što dijeli mene sa mojim glavnim junacima jeste prezime, a ovo ostalo su izmišljene priče o ukućanima, ali je teško dokazati da se nisu dogodile – naveo je Karajlić.

Promociju knjige, koju je objavila beogradska “Laguna”, organizovala je Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

SRNA/Srpskainfo