Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će stav Republike Srpske definitivno ostati vojna neutralnost, svidjelo se to nekome ili ne.

Na pitanje novinara u Istočnom Sarajevu da prokomentariše tvrdnju ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Zapad vrši pritisak na zemlje Balkana da postanu članice NATO-a, Dodik je rekao da postoji stalno insistiranje na tome, a da je samo insistiranje naravno i pritisak jer se ne uvažavaju stavovi.

– Mi svaki dan dobijamo poruke kao da to ništa ne važi, kao da o tom pitanju nismo postigli konsenzus. U Republici Srpskoj je oko koncepta vojne neutralnosti ujedinjena i vlast i opozicija, tu nema disonantnih tonova – napomenuo je Dodik.

On je dodao da, međutim, to neki ne uvažavaju, bez obzira koliko Republika Srpska govorila da sprovodi politiku vojne neutralnosti.

– Naš stav definitivno ostaje vojna neutralnost, svidjelo se to nekome ili ne – poručio je Dodik.

Govoreći o odgovorima na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, Dodik je rekao da je obaviješten da će do petka, 22. februara, biti utvrđeni odgovori na svim nivoima vlasti u BiH i da bi već tada mogli da budu upućeni u Brisel.

On je napomenuo da je Republika Srpska u tom pogledu ispunila svoje obaveze.

SRNA/RTRS