“Ne mogu ženi biti princ. Vitez mogu. Ali to danas nije dovoljno”. Ovako je svoju muku novinaru Radija Slobodna Evropa opisao anonimni neženja, jedan od stotinu starih momaka iz pitomog sela Liješće kod Broda.

Ova mjesna zajednica, najveća u brodskoj opštini, već godinama kuburi sa istim problemom, a rješenje je ponudio Boro Radovanović, inače srećno oženjeni odbornik iz sela neženja.

On tvrdi da se Liješće bori sa “pipcima bijele kuge”, jer ako se stotinu momaka ne oženi, a napuni 35 godina, onda od nataliteta nema ništa. Tako je u Skupštini opštine Brod predložio da se novčanim podsticajima stari momci “poguraju” da stanu pred matičara.

-Konačno ta je inicijativa usvojena i Skupština opštine Brod je odlučila da u budžetu za ovu godinu izdvoji 10.000 KM za te namjene – kaže Radovanović.

Neženje iz Liješća se nisu baš otimale da stanu pred kameru. Kažu, kad bi se pojavili u medijima, ne bi živi ostali od zezanja, ne samo u svom mjestu, nego i preko Save u Slavonskom Brodu, u Hrvatskoj. Pukla bi, dakle, bruka, čak do Evropske unije, a onda definitivno ništa od ženidbe.

Jedan od njih je, ipak, mada anonimno, rekao šta misli o aktuelnoj sutaciji, poručujući da nije princ, ali može biti vitez. Pa, dame, šta čekate, bijelog konja?

Srpskainfo