U Sudu BiH za danas je zakazan nastavak suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA u Sarajevu.

Ročište, koje je prvobitno bilo najavljeno za 14. februar, odgođeno je zbog bolesti najavljenog svjedoka, kao i nemogućnosti dolaska vještaka.

Osim Vikića, u predmetu “Veliki park” optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Prema opštužnici, Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika ЈNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Početak suđenja zakazan je za 13.00 časova.

SRNA/RTRS