U Brčko distrikt u junu će doći 50 mališana sa Kosova i Metohije koje će brčanske porodice ugostiti na sedam dana, a tim povodom večeras je održana javna tribina sa predsjednikom Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Miloradom Arlovom.
Arlov je na tribini, održanoj u prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”, upoznao Brčake, članove “Prosvjete” i porodice koje će ugostiti mališane sa projektom “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

“Večeras smo tu da porodice i građane u Brčko distriktu upoznamo sa situacijom na Kosmetu i ovim projektom pošto je Brčko prvi put domaćin”, rekao je Arlov i zahvalio SPKD “Prosvjeta” i porodicama iz Brčko distrikta koje će primiti mališane u svoje domove.

On je rekao da je ovo osma godina kako se projekat uspješno realizuje, a u junu će u Republiku Srpsku doći oko 1.050 gostiju sa Kosova i Metohije.

“Doći će oko 920 učenika, u pratnji oko 80 prosvjetnih radnika. Među njima će biti i djeca sa poteškoćama u razvoju u pratnji roditelja”, rekao je Arlov i dodao da je riječ o djeci iz tri škole dobi od 11 do 14 godina.

Arlov je istakao i da je ove godine posjeta najmasovnija, a mališani sa Kosmeta posjetiće 18 lokalnih zajednica širom Republike Srpske.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Dragan Tomić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što će Brčko po prvi put učestvovati u ovom projektu.

“Brčko će prvi put biti domaćin mališanima sa Kosmeta iz opštine Obilić i ovim putem pozivam roditelje koji nisu stigli da se prijave da dođu u prostorije `Prosvjete` da to učine”, rekao je Tomić.

On je istakao da se prijavio veliki broj porodica, ali da ima još nekoliko mjesta, tako da do kraja februara imaju priliku da se jave kako bi prihvatili mališane sa Kosmeta.

Cvijan Pajkanović i Slobodanka Ristić su Brčaci koji će ugostiti po dvoje mališana sa Kosova i Metohije.

“Moja porodica se odlučila da primi dvoje djece, toliko imamo prostora da ih kvalitetno ugostimo. Osim humanosti, osjećamo i neku vrstu obaveze da to uradimo, jer smo i mi bili u takvoj situaciju tokom rata i nas je neko primio u Beogradu”, rekao je Pajkanović.

Slobodanka Ristić je rekla da želi da provede sedam dana sa djecom, da ih odvede na lijepa mjesta u Brčkom.

“Želim da provedu vrijeme sa mojim prijateljima, sa mojim roditeljima, kolegama i zaista se radujem tome”, rekla je Ristićeva.