Šetnja po kiši vam možda zvuči smešno, ali razmislite opet

Postoje i neki zdravstveni razlozi zbog kojih bi bilo dobro da s vremena na vreme prošetate dok napolju pada kiša.

Mnogo zdravstvenih razloga izmamiće vas iz kuće sledeći put kada čujete da dobuje kiša, a sve to će opustiti vaš mozak. Ukoliko vam šetnja po kiši izgleda kao loša ideja, proverite neki od razloga koje vam mi navodimo dalje u tekstu i verujete nam – promenićete mišljenje.

Ima manje ljudi

Šetnja po kiši je opuštajuća. Foto: AP/Tanjug

Mnogi se sklanjaju u zaklon kada pada kiša, pa nećete imati sa kim da se sudarate i mimoilazite na ulici. Ukoliko želite mir i tišinu tokom šetnje, kišni dani su za to najbolji. Bićete sami sa vašim msilima i brže ćete se rešiti stresa.

Naučno je dokazano da je tada vazduh čistiji

Kišne kapi padaju pravo iz atmosfere i imaju sposobnost da skupe na stotine čestica koje zagađuju vazduh kao što je prašina, polen, sulfati i bakterije pre nego što padnu na tlo.

Miris kiše umiruje

Niste jedini koji voli miris kiše, a taj miris ima čak i posebno ime – petrikor. Miris se sastoji od hemikalija koje otpušta bakterija iz zemljišta, ulja biljaka i ozon koji dovodi do toga da nastaje kombinacija azot oksid koji utiče na naše raspoloženje.

Vlažnost je dobra za kožu i zdravlje

Vaša koža će vam biti zahvalna. Foto: Pixabay.com

Vlažnost pomaže da vam koža ostane sveža, mlada i nežna. Naučnici veruju da kada je vlažnost vazduha veća od 43 odsto onda skoro 3/4 virusa u vazduhu su oslabljeni.

Šetanje po kiši nas čini jačima

Ova šetnja nam pomaže da prihvatimo da ne možemo sve da kontrolišemo i da utičemo na sve, da treba da prepustimo kontrolu životu i prepustimo se bez obzira kakvo je vreme. Može da nam pomogne da se pomirimo sa nekim ličnim gubitkom i lošim momentima. Kao i kišni dan – sve ima svoje vreme i sve prođe.

Šetnja po kiši sagoreva više kalorija

Verovali ili ne, japanski naučnici tvrde da kada šetamo po kiši i kada je hladno sagorevamo više kalorija nego kada je toplo vreme.

Pomaže da sagledamo stvari iz nekog drugog ugla

Kiša će vam umiriti um. Foto: Pixabay.com

Sve na ulici izgleda drugačije kada pada kiša. Ovo nekim ljudima može da pomogne da prebrode teške momente i probleme, izazove i druge svakodnevne stvari.

Osećaćete se kao buntovnik

Ponekad vam samo dođe da prekršite pravila i prošetate po kiši. Samo se dobro obucite i zaštitite od vlage i hladnoće.

(Telegraf.rs/footfiles.com)