Učenici Osnovne škole „Petar Kočić“ prigodnim programom obilježili su 21. februar, Međunarodni dan matemjeg jezika. Pjesmom, recitacijama i igrokazima oni su predstavili djelić bogatstva srpskog jezika i na taj način naglasili potrebu čuvanja jezika kao temelja identiteta jednog naroda. Ove godine priredba je održana pod sloganom „Jezik je hranitelj naroda”. Poznate su to riječi Vuka Karadžića, koje treba da budu podsjetnik svima nama o važnosti matemjeg jezika, rekla je Dijana Brdar, predsjednik Aktiva nastavnika srpskog jezika OŠ „Petar Kočić“.

– Čuvanje jezika i pisma nije samo posao škole i prosvjetnog radnika, već svakog pojedinca, svakog pripadnika ove zajednice koja govori srpskim jezikom i piše ćirilicu – rekla je Brdareva.

Gorana Đosančić, direktor, rekla je da ovakvim aktivnostima nastoje skrenuti pažnju svih na neophodnost njegovanja maternjeg jezika. Svojim primjerom osnovci su pokazali da je jezik u sigurnim rukama, da će imati ko da ga njeguje i poštuje, i što je još važnije, da će imati ko da ga govori i piše.

Z.J./Kozarski