Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je danas predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Sašu Bursaća da se uključi u rješevanje pitanja grada na korektan način.
“Pozivam /ga/, ako je moguće, da pomogne, a ne da, eventualno, dođe do suprotne varijante da imamo problem oko održavanja putne infrastrukture. NJegova izjava je bila u smjeru da on ima uticaj na preduzeća za puteve jer je tvrdnja da je za jedan dan riješio problem”, rekao je Đaković, koji je i predsjednik Gradskog odbora DNS-a.

Reagujući na jučerašnju konferenciju za novinare Gradskog odbora SNSD-a, Đaković je rekao da način raspodjele milion i po maraka od Vlade Republike Srpske za puteve u Prijedoru jeste kamen spoticanja u međustranačkim razgovorima, odbacivši optužbe da on ne da saglasnost na tu investiciju.

“Apsolutno nije istina da neću da dam sagasnost. Moj je samo stav da se ispoštuju zakonske procedure i propisi. Zašto je pozicija SNSD-a i Bursaća da taj prijedlog ne ide na Skupštinu i da se direktno šalje u Direkciju za puteve, ja ni danas ne mogu odgovoriti”, rekao je Đaković na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je rekao da su dvije najveće stranke u Prijedoru dužne da se usaglašavaju jer su činile i, kako je rekao, nada se da i dalje čine skupštinsku većinu i najodgovornije su za dalji razvoj grada.

Đaković je potvrdio da je tačno da prijedorski SNSD traži da njegovi kadrovi dobiju više funkcija nego što je to dogovoreno i sprovedeno nakon lokalnih izbora prije dvije i po godine.

“I o tome /smo/ razgovarali i, s ciljem mira u gradu i stvaranja uslova za dalji razvoj, pogotovo u privrednim aktivnostima o kojima govirmo, DNS je mišljenja da ne smijemo stvarati nepovoljnu klimu u gradu. Nadam se da ćemo usaglasiti stavove o pozicijama na čelu institucija i preduzeća”, rekao je Đaković.

On je naglasio da nije bilo problema između ove dvije stranke dok na čelo prijedorskog SNSD-a nije došao sadašnji predsjednik koji, kako je naveo, insistira i na preraspodjeli funkcija, smatrajući da je SNSD oštećen.

Đaković je podsjetio da na posljednje dvije sjednice Skupštine grada Prijedora DNS i SNSD nisu potpuno koaliciono djelovali, da je bilo i uticaja na odbornike DNS-a kroz egzistencijalna pitanja i da je tako nastala nestabilnost u skupštinskoj većini.

“Ali, ja smatram da stanje na prethodnim sjednicama nije konačna ocjena političke situacije u gradu Prijedoru i vjerujem da ćemo se svi okrenuti daljem razvoju grada, a moja je želja, a i DNS-a, da održimo stabilnost i da usaglasimo sve stavove”, poručio je Đaković.

On je napomenuo da su svi najznačajniji dokumenti jedne lokalne zajednice, poput budžeta grada, izvještaja o radu gradonačelnika i programa rada lokalnog parlamenta, u Skupštini grada usvajani apsolutnom većinom.

Đaković je dodao da se Prijedor nalazi pred velikim investicionim ciklusom, podsjetivši da su realizovani najkrupniji projekti u istoriji grada i da je gradski budžet bez deficita u posljednjih 15 godina.

Gradski odbor SNSD-a Prijedor saopštio je juče da je nefunkcionisanje Skupštine grada Prijedor počelo pola godine prije posljednjih opštih izbora u BiH i da se SNSD, koji zajedno sa DNS-om i još nekim strankama čini skupštinsku većinu u Prijedoru u posljednjih 15 godina, sa mnogim stvarima u radu ne slaže već duže vrijeme.

“Glavni problem u funkcionisanju vlasti i gradske skupštine je nepostojanje ugovora o održavanju lokalnih, kako makadamskih, tako i asfaltiranih puteva koji gradska uprava nije bila sposobna da realizuje”, saopšteno je iz prijedorskog SNSD-a.