“Kako ocjenjujete, od jedan do pet, odnose SNSD-a i DNS-a u Prijedoru u ovom trenutku?

“Pa…odnosi, trenutno, mogu da dobiju jedva prolaznu ocjenu”, kaže Saša Bursać, predsjednik Gradskog odbora SNSD Prijedor.

Ova rečenica prvog čovjeka prijedorskog SNSD-a, možda, i najbolje pokazuje kako u gradu funkcioniše koalicija sa DNS-om. Među pitanjima, kojima SNSD nije zadovoljan a kojih bi, po toj stranci, trebalo da imaju više na osnovu rezultata posljednjih lokalnih izbora. Po Bursaću, DNS ne pokazuje dovoljno volje da se to pitanje riješi, dok Đaković tvrdi da se o tome, ipak, razgovara.

“Predsjednik insisitira i na preraspodjeli funkcija smatrajući da je SNSD oštećen i to je tema za razgovore koje smo mi otvorili i upravo je to ono što sam rekao da smo krenuli dobrim putem oko razrješenja nesporazuma u prethodnom”, rekao je Milenko Đaković, predsjednik Gradskog odbora DNS-a.

“Imali smo više sastanaka i poslije nijednog sastanka nije se desio pomak tako da ja se nadam, eto, ako postoji dobra volja s njihove strane da ćemo možda nešto i dogovoriti, ali s obzirom da tu imamo jako mnogo problema i da su oni tvrdi u tim nekim pregovorima i da ne odstupaju od čvrstih stavova, nisam optimista što se toga tiče”, kaže Bursać.

Kako sada stvari stoje, teško da će se usaglasiti i oko spornih milion i maraka  za investiciona ulaganja. SNSD već neko vrijeme tvrdi da Đaković ne želi da potpiše odluku kojom bi sredstva bila operativna.

“Sredstva nisu došla u gradski budžet da bi se o njima opredjeljivala Skupština nego je došao zahtjev Vlade da se preko Direkcije za puteve saniraju putevi”, ističe Bursać.

Ko šta ne shvata kako treba oko tog novca nije najjasnije, jer Đaković tvrdi da to tako ne može.

“Mi svaki put prijedloge kapitalnih investicija dostavljamo kao prijedlog Gradskoj skupštini gdje poslije izjašnjavanja gradskih odbornika idemo u realizaciju tih projekata”, kaže Đaković.

Ni jedni ni drugi nisu sigurni kakv će, ubuduće, biti odnosi koaliconih partnera u Prijedoru, gradu u kome već 15 godina nije bilo, skoro nijedne, ozbiljnije političke trzavice. Sada je skupštinska većina nestabilna, a DNS na posljednjoj sjednici Gradske skupštine nije imao većinu. Ne samo što SNSD nije glasao za njihove prijedloge, već su i dva odbornika DNS-a odbila poslušnost.

Danas od Đakovića stiže i ocjena da ne isključuje mogućnost da se sve ono što se na republičkom nivou dešavalo između dvije stranke, sada dešava na lokalnom. Bursać odgovara da to nema veze sa istinom.

ATV