Slogan koji poručuje “Kosovo je Srbija” posle crne liste u Evropskoj kući fudbala, u žiži javnosti ponovo, ali posredstvom RTS-a

Veliki skandal koji se dogodio uživo na RTS-u, gde je blurovana majica sa mapom Kosova i Metohije, koju je nosio jedan građanin, koji je intervjuisan u anketi jutarnjeg programa.

Ovo je izazvalo veliku buru među navijačima i građanima Srbije, a društvene mreže su “gorele” zbog ovog propusta Javnog servisa.

RTS je ubrzo posle toga oglasio nevešto pokušao da se “opere” saopštenjem da je propust napravljen “greškom urednika”.

Ova situacija naterala nas je da se zamislimo da li je ova majica, čija se slika i natpis “Nema predaje” preko mape Kosmeta u bojama Srbije, našla na crnoj listi UEFA, sada došla i na crnu listu u Srbiji.

Naime, ova ista zastava, koju često na tribinama ističu navijači u Srbiji, posebno Delije i Grobari, ali i ostale navijačke grupe, nedavno je dospela na crnu listu UEFA, i to posle cinkarenja od strane Crnogoraca, posle tuče u Podgorici na meču Crna Gora – Srbija.

UEFA je odlučila da ubuduće isticanje ove zastave razmatra kao “rasizam”, što se žestoko kažnjava. Delije i Grobari se s tim sasvim sigurno neće tek tako pomiriti, ali a upravo zbog čestih koreografija posvećenih Kosovu i Metohiji, Zvezda je bila kažnjena od strane

UEFA za meč na Marakani protiv Salcburga, pa je stadion bio prazan.

Od ulaska u Ligu šampiona Delije su bile obazrivije, pa su koreografije više bile posvećene Zvezdi, kao i peckanju rivala poput Napolija i PSŽ-a, koji nemaju “ušati pehar”.

Jedna od koreografija navijača Crvene zevzde, sa akcentom na srpsko Kosovo Foto: A. Nalbantjan

Ipak, ovo što je na RTS-u blurovana majica “Nema predaje”, koju često nose i Delije i Grobari na tribinama, žestoko im je zasmetalo, što se moglo videti i po komentarima na društvenim mrežama i navijačkim forumima.

Telegraf.rs