Narodna skupština, Vijeće naroda i Vlada Republike Srpske mjesečno iz budžeta izdvajaju skoro 100.000 maraka za „bijeli hljeb“ bivšim funkcionerima.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, po završetku mandata platu ili „bijeli hljeb“ zatražilo je ukupno 37 bivših poslanika, delegata i ministara u Srpskoj, koji imaju pravo da čak šest mjeseci primaju platu, iako ne rade ništa.

Njima su plaćeni i doprinosi, jer su formalno zaposleni u institucijama vlasti sve dok primaju ovu naknadu, iz čega proizlazi da će njihov nerad građane RS koštati skoro milion maraka.

I dok građani izdvajaju stotine hiljada maraka za njihov nerad, istovremeno bolnice u Srpskoj „kubure“ bez osnovnih sredstava, kao što su zavoji, gaze ili pak lijekovi.

– Bahatost – riječ je kojom politički analitičar Marko Šuka za Srpskainfo ukratko komentariše ovakvo rasipanje državnih para.

On ističe da nije moralno, niti normalno, da izdvajamo toliki novac za nerad bivših funkcionera.

– Svi oni su imali jako dobre plate i dnevnice dok su bili na funkcijama. Ako uzmemo u obzir da su se njihove plate kretale od 2.500 do 3.500 KM, što je od tri do pet prosječnih plata u RS, onda su mogli da uštede nešto za slučaj kada ostanu bez fotelje – kaže Šuka.

Dodaje da bi vlast u RS, umjesto što plaća nerad bivših funkcionera, taj novac trebala usmjeriti u bolnice u kojima vlada nestašica pojedinih lijekova i osnovne opreme za rad.

– Građani trebaju da kažu: „Dosta je“. Imamo one koji kažu da se zalažu za ukidanje „bijelog hljeba“, ali se navodno ne mogu izboriti da se on ukine. Pa, ako ne mogu da se izbore da se to sistemski promijeni mogu taj novac da usmjere u humanitarne svrhe – kategoričan je Šuka.

Srpskainfo