Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da je PDP priča o donošenju novog zakona o zabrani zastrašivanja populistička i da za sada ne vidi opravdanost donošenja takvog pravnog akta.

Petković, koji je i banjalučki advokat, rekao je danas da je planom rada Narodne skupštine već predviđena izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Srpske i da je puno bolje da se tim aktom predvide neka od krivičnih djela iz prijedloga PDP, ukoliko za tim postoji potreba.

Petković je objasnio je da se postavlja pitanje šta je to zastrašivanje i kako dokazivati prijetnju ukoliko neko nekome ugrožava tjelesni integritet.

– Ponoviću, to može biti neko od Krivičnim zakonikom već predviđenih djela. Nisam imao priliku da pročitam PDP nacrt, ali ako sam razumio njegov smisao, cilj zakona je da ljudi koji imaju određeni uticaj i pozicije to ne zloupotrebljavaju na način da drugima nanose štetu ili pribave sebi neku korist. Smatram da mi takvo krivično djelo imamo u okviru Krivičnog zakonika, a to je djelo trgovina uticajem – naveo je Petković.

On je dodao da će poslanici raspravljati o PDP nacrtu zakona ukoliko je kvalitetno urađen i ako je to nešto novo od čega će građani imati koristi i biti zaštićeni.

Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini najavio je nedavno da će u parlamentarnu proceduru uputiti nacrt zakona o zabrani zastrašivanja koji predviđa krivičnu odgovornost i zatvorske kazne, odnosno da prijetnje i zloupotreba položaja postanu krivično djelo.

Prema tom prijedlogu, nacrt zakona o zastrašivanju ima za cilj da svaka osoba koja obavlja javni posao, a koristi funkciju da zastraši narod, bude krivično odgovorna.

Srpskainfo