Promovisana knjiga “Na braniku otadžbine” Saše Nikolića

Promocijom knjige “Na braniku otadžbine” Saše Nikolića večeras je u Prijedoru počelo obilježavanje 25 godina od osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.
Autor Saša Nikolić, koji se borio u Specijalnoj brigadi policije, kaže da je u knjizi opjevao brigadu i svih njenih devet odreda.

“Opjevao sam sve značajne bitke srpskog naroda od Prvog srpskog ustanka do današnjih dana, a tu je i pjesma Dan Republike Srpske koja je 2018. na međunarodnom takmičenju pjesnika u LJubljani osvojila drugo mjesto, na šta sam ponosan”, rekao je Nikolić novinarima u Prijedoru.

On je dodao da pisanjem želi ostaviti trag u vremenu, da je Specijalna brigada policije najelitnije brigada MUP-a Republike Srpske i da onaj koga još i gusle opjevaju vječito ostaje junak.

Nikolić je dva puta ranjavan, otac je četvoro djece i policijski službenik.

Ratni komandant Sedmog odreda Zlatko Brdar podsjetio je da je odred formiran 22. februara 1994. godine i da je on dobio obavezu da formira najzapadniji odred koji je, nakon kratke obuke i doobuke, odmah krenuo na ratište od Hercegovine do Velike Kladuše.

Brdar kaže da je učestvovao u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih šest korpusa Vojske Republike Srpske.

“Biti borac u ovakvoj jedinici bila je čast, a biti komandant takvoj jedinici nije bila privilegija nego velika odgovornost jer je svaka moja odluka dovodila u opasnost živote mojih saobraca. Na mnoge bitke nismo mogli uticati, a brigada je bila jedinstvena i složna i takvi ćemo i ostati”, dodao je Brdar.

On je najavio da će im se sutra pridružiti i odredi Jahorina, Šekovići, Doboj, Banjaluka i Ilidža, a da su već danas stigli iz Trebinja, Foče i Bijeljine.

Brdar je podsjetio da je brigada ovjenčana najvišim odlikovanjima Srpske kao što su Oreden Nemanjića, Medalja Petra Mrkonjića i Orden NJegoša prvog reda.

On je istakao da je u ratu poginulo 114 pripadnika ove brigade, među kojima šest pripadnika Sedmog odreda, odnosno 782 pripadnika MUP-a i više od 23.000 boraca Vojske Republike Srpske.

Specijalni gosti na večerašnjoj manifestaciji bili su policijski službenici i književnici Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva i Saša Edi Đorđević iz Smedereva koji je, takođe, promovisao dio svog književnog stvaralaštva.

Đorđević je rekao da se trilogija o slobodi bavi strašnim periodom koji je srpski narod, nažalost, morao da preživi, iznese na svojim plećima i da se teško bori i izbori za slobodu.

“`Janjičar` govori o šesnaestom vijeku i konačnom padu srpske srednjevjekovne države, `Ustanik` o Prvom srpskom ustanku, bez kojeg je ta priča svakako nekompletna, i, naravno, najvećem sinu Srba Karađorđu i njegovim junacima, i treći dio govori o Prvom balkanskom ratu. Zove se `Četnik` i to je dio borbi u Staroj Srbiji i o konačnoj pobjedi nad Turcima i njihovom protjerivanju sa Balkana”, rekao je Đorđević.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovala je Marijana Marković iz KUD “Kozara” Prijedor i učenici Škole guslara “Starina Novak” iz Pala.

Obilježavanje ove godišnjice nastavlja se sutra parastosom u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru, polaganjem vijenaca na Centralni spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata “Za krst časni”, te svečanom akademijom.

Sutrašnjem protokolu prisustvovaće ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

 

Preporuka

Tradicionalni planinarski pohod “Pozdrav pro...
views 91
Tradicionalni planinarski pohod “Pozdrav proljeću” održan je u nedjelju 24. marta 2019. u Nacionalnom parku “Kozara”. Pohod je započeo od Rajkovića pr...
OŠTAR DEMANT BIVŠIH ODBORNIKA DNS “Nismo željeli b...
views 424
Bivši odbornici DNS-a u Skupštini grada Prijedora Predrag Starčević, Duško Miletić, Želimir Kos i Goran Vučkovac demantovali su navode iz današnjeg sa...
“Cromex” počeo proizvodnju motocikla (...
views 304
U .Cromex-u", firmi za obradu metala, počeli su s proizvodnjom motocikla zapremine motora do 50 kubika. Preko 60 odsto novog proizvoda nastalo je u po...
Odgođena sjednica Skupštine grada
views 100
Na zahtjev Gradonačelnika, Predsjednik Skupštine Sead Jakupović, odgodio je sjednicu Skupštine zakazanu za 27.03.2019. godine, uz dogovor sa predsjedn...
TURBULENCIJE U PRIJEDORU Odgođena sjednica Skupšti...
views 336
Sjednica Skupštine grada Prijedora koja je trebalo da bude održana sutra odgođena je, saznaje Srpskainfo. – Odluku o odgađanju sjednice jed...
U NP KOZARA otkrivene 44 nove vrste tvrdokrilaca
views 34
Banjalučko Udruženje građana Centar za životnu sredinu saopštilo je da su na području Nacionalnog parka "Kozara" otkrivene 44 nove vrste tvrdokrilaca....