Promocijom knjige “Na braniku otadžbine” Saše Nikolića večeras je u Prijedoru počelo obilježavanje 25 godina od osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.
Autor Saša Nikolić, koji se borio u Specijalnoj brigadi policije, kaže da je u knjizi opjevao brigadu i svih njenih devet odreda.

“Opjevao sam sve značajne bitke srpskog naroda od Prvog srpskog ustanka do današnjih dana, a tu je i pjesma Dan Republike Srpske koja je 2018. na međunarodnom takmičenju pjesnika u LJubljani osvojila drugo mjesto, na šta sam ponosan”, rekao je Nikolić novinarima u Prijedoru.

On je dodao da pisanjem želi ostaviti trag u vremenu, da je Specijalna brigada policije najelitnije brigada MUP-a Republike Srpske i da onaj koga još i gusle opjevaju vječito ostaje junak.

Nikolić je dva puta ranjavan, otac je četvoro djece i policijski službenik.

Ratni komandant Sedmog odreda Zlatko Brdar podsjetio je da je odred formiran 22. februara 1994. godine i da je on dobio obavezu da formira najzapadniji odred koji je, nakon kratke obuke i doobuke, odmah krenuo na ratište od Hercegovine do Velike Kladuše.

Brdar kaže da je učestvovao u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih šest korpusa Vojske Republike Srpske.

“Biti borac u ovakvoj jedinici bila je čast, a biti komandant takvoj jedinici nije bila privilegija nego velika odgovornost jer je svaka moja odluka dovodila u opasnost živote mojih saobraca. Na mnoge bitke nismo mogli uticati, a brigada je bila jedinstvena i složna i takvi ćemo i ostati”, dodao je Brdar.

On je najavio da će im se sutra pridružiti i odredi Jahorina, Šekovići, Doboj, Banjaluka i Ilidža, a da su već danas stigli iz Trebinja, Foče i Bijeljine.

Brdar je podsjetio da je brigada ovjenčana najvišim odlikovanjima Srpske kao što su Oreden Nemanjića, Medalja Petra Mrkonjića i Orden NJegoša prvog reda.

On je istakao da je u ratu poginulo 114 pripadnika ove brigade, među kojima šest pripadnika Sedmog odreda, odnosno 782 pripadnika MUP-a i više od 23.000 boraca Vojske Republike Srpske.

Specijalni gosti na večerašnjoj manifestaciji bili su policijski službenici i književnici Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva i Saša Edi Đorđević iz Smedereva koji je, takođe, promovisao dio svog književnog stvaralaštva.

Đorđević je rekao da se trilogija o slobodi bavi strašnim periodom koji je srpski narod, nažalost, morao da preživi, iznese na svojim plećima i da se teško bori i izbori za slobodu.

“`Janjičar` govori o šesnaestom vijeku i konačnom padu srpske srednjevjekovne države, `Ustanik` o Prvom srpskom ustanku, bez kojeg je ta priča svakako nekompletna, i, naravno, najvećem sinu Srba Karađorđu i njegovim junacima, i treći dio govori o Prvom balkanskom ratu. Zove se `Četnik` i to je dio borbi u Staroj Srbiji i o konačnoj pobjedi nad Turcima i njihovom protjerivanju sa Balkana”, rekao je Đorđević.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovala je Marijana Marković iz KUD “Kozara” Prijedor i učenici Škole guslara “Starina Novak” iz Pala.

Obilježavanje ove godišnjice nastavlja se sutra parastosom u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru, polaganjem vijenaca na Centralni spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata “Za krst časni”, te svečanom akademijom.

Sutrašnjem protokolu prisustvovaće ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.