U Splitu je izmerena temperatura od minus 1 stepena, dok je subjektivni osećaj minus 11 stepeni

U delovima Dalmacije duva najjača bura ikada izmerena, a jutros oko 4 sata u Splitu je izmeren udar bure od čak 176 kilometara na sat, što je najveća poznata brzina vetra izmerena u tom gradu.

U pojedinim delovima grada granje i drveće pada na puteve, par stabala je u Trogiru pao na automobile, a jak vetar oborio je saobraćajne znake, prenosi “Dalmacija danas”.

https://www.instagram.com/p/BuMg_mrHskP/?utm_source=ig_embed

U Splitu je izmerena temperatura od -1 stepena, dok je, kako se navodi, subjektivni osećaj -11 stepeni, prenosi sajt i dodaje da je na Dinari izmereno -17.

Zbog jake bure, u prekidu su trajektne i katamaranske linije ka ostrvima, a zabeleženo je i par potopljenih jahti u Trogiru. Zbog orkanske bure tunel Sveti Rok i most Franjo Tuđman kod Dubrovnika zatvoreni su za saobraćaj. Zatvoren je i auto-put Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice i državni put Maslenica – Zaton Obrovački, dok je za teretna vozila zatvoren put Solin – Klis, prenosi Dalmatinski portal. Za teretna vozila zatvorena je i Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja, kao i Paški most.

Orkanska bura pravi štetu i na području Nina gde su srušeni saobraćajni znakovi, borovi i granje otežavaju saobraćaj. U Makarskoj su orkanski udari bure oštetili lim na lokalnom megamarketu.

Bura je jednakom žestinom duvala i na Marjanu gde je srušila brojna stabla i lomila ih kao grančice čemu svedoče i prizori u blizini bivšeg zoološkog vrta. Reč je o službeno najjačoj buri još od 14. novembra 2004. kada je za vreme ciklona Doroti najjači udar bure iznosio 174,6 km/h (48,5 m/s).

Kako meteorolozi predviđaju dalje jačanje bure, moguće je da će subota doneti najjaču brzinu vetra ikada izmerenu u Splitu, javlja Dalmacija danas.

https://www.instagram.com/p/BuNwgTWlVbJ/

U Ulici Marka Marulića u Solinu, u petak oko 18 sati oštećen je krov plastenika pa su se s njega otkinuli delovi koji su pali i oštetili vozilo koje je bilo parkirano u blizini, piše 24 sata. Oko 5.45 sati u Kaštel Sućurcu u Ulici pape Ivana Pavla II, zbog jakog udara vetra došlo je do prevrtanja parkiranog kamiona, a iz njega je iscurilo gorivo.

U Makarskoj je oko 23.50 sati izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka, a gorelo je nisko rastinje. Zbog širenja požara usled jakog vetra policija je evakuisala stanare obližnjih stambenih zgrada. Nakon 20 minuta, kada se stanje smirilo, građani su se vratili u svoje domove.

https://www.instagram.com/p/BuN2brcH48u/

Crveni meteoalarm je za celo obalsko područje, od Istre do Dubrovnika zbog jakih udara bure koja bi mogla duvati do 180 kilometara na sat.

Osim bure, problema ima i s požarima. U blizini Grebaštice kod Šibenika vatra je blokirala Jadransku magistralu. Za policiju i vatrogasce posla je bilo posebno na području Grada Splita gde su zbog jakih i orkanskih udara bure, evidentirali veliki broj dojava o rušenju stabala na puteve, oštećenja vozila, prozora na objektima, oštećenja zbog udara kontejnera, navodi 24sata.hr.

https://www.instagram.com/p/BuN0iKaHVqi/

Policija je zajedno s vatrogascima celu noć bila na terenu gde su odlazili po dojavama.

Antonela Lolić iz splitske policije kaže da do rano jutros nisu primili obaveštenje niti imaju saznanja da je tokom događaja neko povređen, a pretpostavljaju da će tokom jutra primiti još dojava vezano za materijalnu štetu na objektima i vozilima tokom noći.

(Telegraf.rs / Tanjug)