Prošlogodišnji konkurs za direktora Agencija za forenzička ispitivanja BiH završio je na Sudu BiH. Pred Upravnim odjeljenjem Suda u toku je proces protiv Savjeta ministara, Ministarstva bezbjednosti i ombudsmana BiH zbog nezakonitog imenovanja Neđe Kojića na mjesto direktora u Agenciji, a po tužbi Radiše Samardžija, najbolje rangiranog kandidata za tu poziciju.

Ministar Dragan Mektić odgovara da to nije prva ni posljednja žalba na njegovu odluku o imenovanju.

Imenovanje Neđe Kojića za direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH klasičan je primjer “štimanja” konkursa. Komisija za imenovanje koju je sastavio Dragan Mektić sačinila je listu uspješnih kandidata, Kojićevog imena nije bilo jer je bio loše ocijenjen. Uslijedio je obrt, vjerovatno kao posljedica međusobnih ucjena unutar Saveza za promjene. Kojić “upada” na novu listu uspješnih, ali tek kao četvrtorangirani o čemu Mektića obavještava predsjednik Komisije Igor Golijanin, inače njegov šef kabineta.

– Na osnovu dostupnih dokumenata, svakako bi trebalo ispitati zbog čega i na koji način je došlo do promjene i čime se zapravo vodila Komisija u sastavljanju ova dva različita dokumenta i dodjeljivanja različitiog broja bodova – smatra Ivana Korajlić, iz Transparensi internešenela.

Ni Radiši Samardžiji, inače službeniku Granične policije BiH, koji je na obje rang liste imao najviše bodova, nije jasno kako se Kojić volšebno vinuo sa dna na vrh rang liste odakle ga je Mektić proizveo u direktora. Nije mu ostalo ništa drugo nego da ih tuži, ali ne želi da iznosi detalja, jer je u toku sudski spor.

“Tražim poništenje imenovanja i postupanje tuženih u skladu sa rezultatima intervjua, a uz to tražim i naknadu štete zbog izgubljene koristi”, naveo je Radiša Samardžija, prvorangirani na listi kandidata za direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH.

Najglasniji borac protiv korupcije u BiH Dragan Mektić svoje postupanje pravda zakonom koji omogućava da od pet najuspješnijih izabere koga hoće. To što je izabrao nižerangiranog za direktora nije obrazložio. Ni danas nije mnogo rječitiji kada se suočio s tužbom pred Sudom BiH.

– Imenovao sam kandidata sa liste uspješnih kandidata i to je ok. Njegovo (Radiše Samardžije op.a.) pravo je da se žali. Nije to ni prva, ni posljednja žalba – kaže on.

Nezvanično, u Tužilaštvu BiH postoji krivični postupak protiv Mektića i članova Komisije, ali iz te institucije nisu nam to potvrdili, a ni demantovali. Mnogo toga biće jasnije 1. aprila, kada je zakazan nastavak glavne rasprave i tada ćemo saznati hoće li bh. pravosuđe da zažmiri na očigledne kriminalne radnje i namještanje konkursa ili će učiniti makar mali korak ka pravdi i pravičnosti.

RTRS