Lukač: Najvažniji je nacionalni interes za koji trebamo da se borimo bez obzira na stranke i pojedince

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas u Prijedoru da je u Srpskoj najvažnije jedinstvo i da svi moraju da se bore za ono što je nacionalni interes.

– Ono što je nacionalni interes, bez obzira na borbu stranaka i pojedinaca, za to svi moramo da se borimo i tu nema odstupanja – rekao je Lukač u obraćanju na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

On je podsjetio da svaki od devet odreda ove brigade ima svoj dan koji se obilježava, da sama brigada svoj dan obilježava isto kada i MUP, da se ti datumi ne smiju zaboraviti i da se moraju ostaviti mlađim generacijama koje nisu bile u ratu, posebno onima koje nastavljaju putem Specijalne brigade policije.

– Specijalnu antiterorističku jedinicu MUP-a Republike Srpske popunjavamo iz godine u godinu i tu vidim i generacije rođene 1992. i tokom rata i kasnije. Ono što tražim od njih i njihovih komandanata je da moraju znati istoriju Specijalne brigade policije, jer, ako ne znaju svoju istoriju, neće imati sigurnu budućnost. Oni je znaju i lijepo je vidjeti da nas ima ko naslijediti i ko je spreman braniti sve vrijednosti koje smo mi branili – poručio je Lukač.

Ratni komandant Sedmog odreda Specijalne brigade policije Zlatko Brdar rekao je da su borci ovog odreda bili hrabri, odvažni i disciplinovani i da su imali jasan cilj – ostati na svom ognjištu i u miru živjeti u Republici Srpskoj.

– Najteže mi je bilo doći na kućni prag i majci, ocu i porodici reći da im je poginuo sin. Trajno su zapisana i neizbirisiva imena tih sinova i spomenik smo im podigli odmah 1996. godine, među prvima u Republici Srpskoj. Jedna smo od najorganizovanijih jedinica u Srpskoj, jedinstvena i složna u ratu i u miru i kod nas riječ čast nije zaboravljena – poručio je Brdar.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je da je čast obratiti se najelitnijim borcima i da to govori iz vlastitog iskustva, iz nebrojanih zajedničkih bitaka i iz svega što je lično doživio.

 

 

 

– Mi smo se borili da sačuvamo narod i srpsku teritoriju i stvorimo Republiku Srpsku. I uspjeli smo u tome u najvećem procentu, imajući u vidu omjere u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Borili smo se da u ovoj državi živi narod, a ne da iz nje odlazi i zato šaljemo poruke svima koji donose odluke, naročito Vladi Republike Srpske, da preduzeme sve mjere da zadrži narod u miru. U suprotnom, to nam istorija ne bi oprostila – poručio je Savčić.

On je članove BORS-a pozvao da budu svjesni pritisaka kojima je ova populacija i organizacija izložena sa mnogih strana.

 

– Mnogi zaboravljaju da smo mi nevladina organizacija. Neki bi htjeli da od nas naprave antivladinu, drugi antiopozicionu organizaciju, a mi nismo ni jedno ni drugo. Mi treba da budemo korektivni faktor za pitanja od vitalnog intersa za Republiku Srspku i podjele među nama nisu dobre. Uvjeren sam da je jedinstvo policije i vojske bilo presudno u ratu, kao što je danas presudno jedinstvo unutar BORS-a – dodao je Savčić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da su i Specijalna brigada policije i Sedmi odred igrali veliku ulogu u sadejstvu sa borcima Vojske Republike Srpske u odbrani, kako teritorije Srpske, tako posebno u odbrani Prijedora.

Svečanoj akademiji prethodili su parastos u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru i polaganje vijenaca na centralni spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata “Za krst časni”, dok su sinoć promovisane knjige “Na braniku otadžbine” Saše Nikolića sa Pala i trilogija “Janjičar”, “Ustanik” i “Četnik” autora Saše Edija Đorđevića iz Smedereva.

Sedmi odred Specijalne brigade MUP-a Srpske formiran je 22. februara 1994. godine i učestvovao je u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih šest korpusa Vojske Republike Srpske. U ratu je poginulo 114 pripadnika Specijalne brigade MUP-a Srpske, među kojima i šest pripadnika Sedmog odreda.

Specijalna brigada ovjenčana je najvišim odlikovanjima Srpske kao što su Oreden Nemanjića, Medalja Petra Mrkonjića i Orden Njegoša prvog reda.

SRNA/Srpskainfo

Preporuka

Dodik: Zainteresovani smo da PDP uđe u vlast na bh...
views 17
U sjedištu SNSD-a u Banjaluci održan je sastanak rukovodstva ove stranke sa delegacijom PDP-a, na kojem je razgovarano o učešću PDP-a u vlasti na nivo...
Odgovor SDS-a o učešću u vlasti na nivou BiH u nar...
views 15
U sjedištu SNSD-a u Banjaluci održan je sastanak rukovodstva ove stranke sa delegacijom SDS-a. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon ...
DOGOVOR O FORMIRANJU SRPSKOG BLOKA Počeo sastanak ...
views 30
Počeo je sastanak delegacija SNSD i PDP koje predvode predsjednici stranaka Milorad Dodik i Branislav Borenović. Očekuje se da ključna tema...
DODIK U SIJEKOVCU Republika Srpska je naš život i ...
views 11
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Sijekovcu kod Broda da zločini počinjeni nad Srbima ne smiju biti zaboravljeni i d...
ČAVIĆ PRAVI ČISTKU Pljušte smjene i otkazi u “Elek...
views 227
Rukovodilac i tehnički rukovodilac u Radnoj jedinici (RJ) „Elektrodistribucija“ Banjaluka Mirko Šurlan i Dragomir Špikić smijenjeni su, a iduće sedmic...
Ustavni sud BiH u četvrtak ponovo o 9. januaru ...
views 10
Ustavni sud BiH trebalo bi da na dvodnevnoj plenarnoj sjednici koja počinje u četvrtak, 28. marta, razmatra zahtjev devet delegata u Vijeću naroda Rep...