U Prijedoru je obilježena 25. godišnjica formiranja Sedmog odreda nekadašnje Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske. U znak sjećanja na poginule pripadnike policije, koji su dali život za temelje Republike Srpske, služen je parastos u crkvi Svete Trojice u Prijedoru i položeni vijenci na centralno spomen-obilježje “Za krst časni”. Organizovana je povorka kroz grad i održana svečana akademija.

Obilježavanju godišnjice prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač.

Sjećanje na junake je obaveza i nas i generacija koje dolaze, poručio je ministar.

U odbrani granica Srpske poginulo je sedam pripadnika Sedmog policijskog odreda. Svi su posthumno odlikovani najvećim priznanjima. Dužni smo da se sjećamo i odajemo počast junacima, poručili su njihovi saborci.

– Posebno ističem, da smo u borbenim dejstvima prošli cijelu Republiku Srpsku, u zoni odgovornosti svih korpusa. Dali smo veliki doprinos kada je u pitanju stvaranje Srpske, zajedno sa svojim saborcima MUP-a i Vojske Republike Srpske – istakao je Zlatko Brdar, ratni komandant Sedmog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske.

Specijalna brigada policije dala je veliki doprinos u stvaranju Srpske, poručio je resorni ministar.

Za temelje Srpske poginula su 782 pripadnika ove brigade na ratištima širom BiH. Njihovo junaštvo ne smije biti zaboravljeno.

– Mnogi od njih su napravili junačka djela u stvaranju Republike Srpske i u borbi zajedno sa svojom braćom za ovo što danas imamo. Mi to nikada nećemo zaboraviti, uvijek ćemo to obilježavati i ovo je naša obaveza, kao i svih generacija poslije nas – rekao je ministar Lukač.

Ovaj odred, zajedno sa saborcima, značajnu ulogu imao je i u odbrani Prijedora.

– Kako Specijalna brigada policije, tako i Sedmi odred, imali su veliku ulogu u sadejstvu sa borcima Vojske Republike Srpske u odbrani kako teritorije Srpske, tako i Prijedora, na čemu smo im mi neizmjerno zahvalni – istakao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Iz Boračke organizacije Republike Srpske poručuju, sačuvali smo narod u ratu, ali sada ga treba zadržati na ovim prostorima i u miru.

– Danas bih zbog toga, u ime svih nas koji smo se borili da sačuvamo ovo što sam rekao, da uputim i apel, prije svega Vladi Republike Srpske, da hitno preduzme mjere iz demografskih okvira i drugih vrsta i oblasti politike, kako bi se narod zadržao na ovim prostorima. Ukoliko bi se nastavio ovaj trend, bojim se da ćemo ljude izgubiti u miru, a sačuvali smo ih u ratu, a onda ćemo dovesti u pitanje i Republiku – upozorio je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Služen je parastos u crkvi Svete Trojice u Prijedoru i položeni su vijenci na centralno spomen-obilježje.

Organizovana je i povorka kroz grad, a održana je i svečana akademija.

RTRS