Vaša jetra ima veliki posao: svake sekunde kroz nju prolazi krv u kojoj postoje mrtve ćelije, mikroorganizmi, hemikalije i debele kuglice, a ona treba da ih obradi i filtrira

S obzirom da jetra ima tako bitnu ulogu u našem organizmu, čisti sve što je nepotrebno i otrovno, jako je bitno da joj i mi sami svojim ponašanjem pomognemo u ovom poslu. Evo kako da detoksikujete jetru i tako rešite gomilu drugih zdravstvenih problema.

Ne utiče samo to što jedemo na našu jetru, već telo prirodno proizvodi toksine (kao što je acetaldehid i oksalna kiselina) kao deo normalne ćelijske funkcije. Uloga jetre je da eliminiše višak koji može da naškodi organizmu.

Problemi nastaju kada se stvori mnogo više toksina nego što jetra može da obradi.

Jetra naših predaka nije bila izložena mnogim ekološkim i rehrambenim toksinima koji danas postoje. Samim tim naša jetra mora da radi više jer je preopterećena, pa je važno da je redovno čistimo.

Nutricionistkinja Dženet Tomson kaže da je najbitnije da našoj jetri damo malo odmora.

Šta je hepatitis, šta ciroza, a šta žutica Foto-ilustracija: Wikimedia/University of Michigan Medical School Information Services

Kako detoks može da pomogne?

Detoksikacija će sprečiti ulazak novih toksina, a očistiće toksine koji su već prisutni.

Znaci koji pokazuju da naša jetra nije dobro

Ako imate jedan od ovih simptoma, vaša jetra žudi za danom odmora – neobjašnjive glavobolje; osip na koži; osetljivost na kofein; čudan miris tela; alergije na hranu; teško smanjenje težine.

Izbacite iz ishrane neke namirnice

Da biste izbacili toksine iz tela, najlakše je da isključite neke namirnice: kofein, alkohol, nepotrebne lekove, prerađenu hranu, mnogo šećera.

Foto: Shutterstock

Detoksikacija jetre

Postoji mnogo jeftinih i jednostavnih načina da detoksikujete jetru. Jedan od njih je da pijete puno tečnosti. Najbolje između 10 i 12 čaša vode ili čaja.

Spavajte što više

Vaše telo se najviše prečišćava noću kada spavate. Obratite pažnju na vašu normalnu rutinu spavanja i pogledajte da li postoji način da je poboljšate.

Smanjiti alkohol

Najbolja stvar koju možete da učinite za vašu jetru je da smanjite alkohol. Previše pića dovodi do toga da vaša jetra proizvodi toksin koji može da izazovei trajne ožiljke, oštećenje mozga i sluznice želuca.

Alkohol se ponaša kao diuretik, što znači da jetra ima manje vode za svoj posao. Dugotrajno konzumiranje alkohola može da izazove gadne probleme kao što su ciroza (uzrokovana ožiljcima na jetri), bolest masne jetre, pa čak i rak jetre.

Foto-ilustracija: Foter/Wally Hartshorn

Šta treba da jedete?

Povrće: zeleno lisnato povrće, zeleno voće kao što su kruške i jabuke, jagode, fermentisano povrće kao što je kiseli kupus.

ProteinI: crveno meso, jaja, semenke, proizvodi od soje, školjke, orašasti plodovi, posebno orasi.

Ostalo: beli luk, jabukovo sirće, domaći med, kurkuma.

Kada slatka hrana i nije toliko slatka

Jetra igra ključnu ulogu u balansiranju nivoa glukoze (šećera u krvi). Ako imate preveliku količinu fruktoze u ishrani (šećer koji se nalazi u voću), onda se višak pretvara u mast koji ostaje u jetri, što dovodi do masne jetre. Izbegavajte hranu koja koristi fruktozu kao zamenu za šećer, kao što su prerađena hrana i gazirana pića.

Napad grickalicama

Pokušajte da jedete dovoljno hrane za svaki obrok da biste bili siti do sledećeg, a izbegavajte slane i slatke grickalice koje nisu dobre za vaše zdravlje.

Važno – Jetra je jedini organ koji se može regenerisati. Možete izgubiti do 75% jetre i može te je u potpunosti povratiti u roku od dva meseca.

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)