Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je kako u BiH postoji stabilnost i da je BiH bila manje izložena terorističkim napadima od zemalja Evrope.

Dodik je u obraćanju na Ekonomskom forumu Bosne i Hercegovine 2019. u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kazao da je ohrabren činjenicom da se ekonomija stavlja na dnevni red i da se pokušavaju naći odgovori na izazove.

– Ako nema odgovora, ne možemo praviti ni strategiju. Ekonomija u BiH je izložena mnogim neuspjesima u istoriji – rekao je Dodik.

On je rekao kako smatra da su vlasti u BiH olako nasjele na to da prodaju sve banke i da ni danas BiH nije uspjela zaposliti broj ljudi koji je bio zaposlen prije rata. Što se tiče odlaska mladih ljudi, on je kazao da u svemu ima krivice i strategija razvijenih zemalja koje traže radnu snagu i povlače potencijale s ovih prostora.

– Prije nekoliko godina nije bilo moguće dobiti desetak radnih mjesta – kazao je Dodik.

Istakao je da je ključni problem radna snaga koja odlazi u zemlje Evrope te na taj način prazni ekonomske i socijalne mogućnosti. On je rekao da vlasti trebaju zaustaviti odlazak mladih, a da to sve zavisi o investicijama.

On je pitao kako misle u okviru kursa KM prema Evru očekivati da BiH može biti konkurentna. Prisutne je pitao i je li konačno vrijeme da se o tome razgovara, prenosi Klix.

Žestoko je kritikovao politiku i rukovodstvo Centralne banke BiH koja ne čini ništa kako bi investirala u privredu BiH. Iznio je podatak o kamatama koje je BiH plaćala stranim bankama, dodajući da je vrijeme da se putem obveznica počne razvijati privreda.

– Mislim da ima energije da se to uradi i da se maknemo od starih navika. Smatram da smo prerano gurnuti na slobodno tržište. Nakon privatizacije izgubili smo i radna mjesta i potencijal. Privatizacija koja nam je nametnuta osigurala je nekoliko bogatih porodica koje su usmjerene da očuvaju same sebe – rekao je Dodik.

Kako kaže, BiH se sa stanovišta mnogih elemenata mora reformisati počevši od Centralne banke BiH do bankarskog sektora. Dodik je kazao i da se zalaže za dolazak stranih investitora u našu zemlju.

– Bez domaćih investitora nećemo moći napraviti ono što mislimo. U tom pogledu, u okviru debata trebalo bi tražiti odgovor na pitanje kako osigurati zamah – kazao je Dodik.

On je rekao da je rast BDP utemeljen na porastu izvoza pitajući se šta će biti ukoliko se uspori izvoz zbog stanja u zemljama u koje sada izvozimo. Istakao je da je BiH usmjerena ka EU i da je dobra vijest što se će BiH do septembra imati mišljenje Evropske komisije.

– BiH kada bi dobila status kandidata svakako bi bila u drugoj orbiti i kretala bi se na drugi način – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je dobro što se BiH mora pripremiti za evropske fondove, ali da dosadašnja praksa govori kako će sigurno propustiti i tu priliku.

– Politička stabilnost jeste važna stvar, a ovo što mi imamo u BiH, mi smo se na to navikli. BiH je manje bila izložena terorističkim napadima nego što su bile zemlje EU. Dakle, postoji ta stabilnost – kazao je Dodik.

Srpskainfo