Visoke temperature vazduha u proteklom periodu, izazvale su pojavu krpelja.

Iako nisu uobičajeni za ovo doba godine, u službu Hitne pomoći i bolnici u Prijedoru, kažu da su im se proteklih dana javljali pacijenti zbog ujeda krpelja.

Ujed krpelja prati bol, peckanje i crvenilo koje se širi u koncentričnim krugovima. U slučaju ujeda krpelja obavezno je potražiti ljekarsku pomoć, kako bi na pravilan način bio odstranjen.

– Interesantno je recimo da smo imali nekoliko uboda krpelja kao i uboda pčela i alergijske akcije na iste, što je malo neuobičajeno za ovo doba godine – rekla je Slavica Lazić doktor u službi Hitne pomoći.

Specijalista infektologije u bolnici Prijedor Boris Ćurguz istakao je da ne treba uključivati nikakve antibiotike.

– To je ključno zato što prvo neznamo da li je krpelj bio zaražen ili ne, a uzimati na svoju ruku antibiotike je glupost koja može da ugrozi život pacijenta zato što se na taj način maskiraju simptoni – dodao je on.

Јoš više ujeda krpelja registrovano je na životinjama. U samo posljednjih mjesec dana, u samo jednoj veterinarskoj ambulanti, registrovano je čak 20 slučajeva. Iako postoje preparati koji se koriste za zaštitu ljubimaca od krpelja, opreza nikad dosta.

Savjeti stručnjaka su jasni, voditi računa kada se izlazi u prirodu, nakon čega je samopregled obavezan.

RTRS