U Prijedoru uspješno posluje 17 stranih investitora iz devet zemalja

Grad Prijedor posredstvom stručnih službi i Agencije za ekonomski razvoj “Preda-PD” realizuje brojne mjere podrške za podsticanje investicija, od kojih su najizraženije proaktivan pristup i partnerski odnos u radu sa investitorima, fleksibilnost ponude i administrativna podrška.
“Postojeće strane investicije naša su najbolja referenca za privlačenje novih investitora. U Prijedoru uspješno posluje 17 stranih investitora iz devet zemalja – Italije, Norveške, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Velike Britanije, NJemačke i Austrije”, rekao je Srni koordinator za saradnju sa investitorima u Agenciji “Preda-PD” Bojan Jojić.

Prijedor je od EU udaljen 48 kilometara, a ima znatno niže troškove poslovanja nego u zemljama EU, povezan je sa susjednim gradovima i državama drumskom i željezničkom mrežom, a nije daleko ni od aerodroma u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli i Zagrebu koji imaju više od 45 međunarodnih linija.

Grad ima pet poslovnih zona, mogućnost inkubacije, program podsticaja i olakšica za investitore, kao i tijela poput Privrednog i Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje.

Na raspolaganju je oko 10.000 aktivnih tražilaca posla, među kojima više od 40 odsto između 18 i 45 godina, a najviše dostupna radna snaga je u oblastima prerađivačke i lake industrije i zanatstva.

Osim prednosti, koje je Prijedor kao lokalna zajednica izgradio da bi privukao investicije, postoje i poreske olakšice sa viših nivoa vlasti, kao i prednosti tri važna dokumenta čiji je potpisnik BiH, a to su sporazumi CEFTA i o slobodnoj trgovini sa Turskom, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Svim potencijalnim investitorima predstavljaju se i prednosti šire prijedorske regije koja ima oko 800.000 stanovnika, oko 3.000 privrednih subjekata koji su potencijalni partneri, dok u krugu od 100 kilometara postoji šest univerziteta sa više od 60 fakulteta i 25.000 studenata.

Agencija “Preda-PD”, osim direktnih mjera i pogodnosti za investitore, realizuje i indirektne – prvenstveno kroz modernizaciju škola i obrazovnih procesa.

Tako je u šest srednjih stručnih škola u proteklih nekoliko godina posredstvom ove agencije u opremanje kabineta za praktičnu nastavu uloženo više od 600.000 KM.

“Preda-PD” je u škole ili za škole uvela niz inovacija kao što su LEGO robotika, sve veća zastupljenost programiranja, korištenje mirkoprocesora ARDUINO i osnivanje krativnog haba sa prostorom za kovorking koji omogućava podršku mladim kreativcima, startapima, frilenserima i drugim profesionalcima.

Preporuka

SVI SA SVIMA DOGOVARALI PODRŠKU U Prijedoru se vod...
views 279
Sjednica Skupštine grada Prijedora koja je najavljena za srijedu možda će biti odgođena zbog dogovora o koaliciji koje vode političke partije u ovom g...
VRH SNSD i Gradski odbor SNSD Prijedor u Omarskoj ...
views 210
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je SNSD najmoćnija organizacija i da se ponosi Aktivom žena koji okuplja brojne aktivistkinje, veoma od...
Kozara: “Pozdrav proljeću” okupio 2.00...
views 199
Tradicionalni planinarski pohod "Pozdrav proljeću" danas je na Kozari okupio oko 2.000 planinara iz 93 planinarska društva iz regiona. Direktor Nac...
600 planinara na ovogodišnjoj “Cremušijadi&#...
views 88
U organizaciji Planinarskog društva „Mrakovica“ iz Kozarca kod Prijedora danas je na Debelom brijegu kod Kozarca, mjestu gdje se nalazi i Planinarski ...
Prijedorčanin Mirko Kaurin: Život u Srpskoj nema a...
views 648
Јedan Srbin, mladi građevinski inženjer, Mirko Kaurin, zaposlen u Prijedoru, u dalekom Kataru bio je angažovan na izgradnji stadiona na kojem će 2022....
GRADSKA VLAST SE PREDOMISLILA U ovom prijedorskom ...
views 287
U prijedorskom naselju Pećani stanari i ove godine siju baštu iza zgrada koja se nalazi u blizini gradskog bazena. Gradska uprava je jesenas, ali i pa...