Humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” iz Francuske donirala je dva nova medicinska aparata zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Pasjanu u vrijednosti 30.000 evra, čime će znatno biti olakšano pružanje osnovne zdravstvene zaštite stanovnicima Kosovskog Pomoravlja i centralnog Kosova.

Bolnica u Pasjanu opremljena je novim ultrazvučnim aparatom, dok je za potrebe bolnice u Gračanici obezbijeđen štampač za razvijanje rendgen filmova.

Predsjednik nevladine organizacije “Solidarnost za Kosovo” Arno Gujon izjavio je da se u okolnostima u kojima žive Srbi na Kosovu i Metohiji, pitanje zdravstvene zaštite nameće kao jedno od važnijih za njihov opstanak, prenijela je Radio-televizija Srbije.

– Zbog nedostatka medicinske infrastrukture, pacijenti su ponekad primorani da se liječe u drugim gradovima, što povećava njihove troškove i otežava im život. Kupljena dva medicinska aparata predstavljaju još jedan mali, ali veoma bitan korak s ciljem obezbjeđivanja bolje zdravstvene nege za žitelje enklava – rekao je Gujon.

Humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” dugo godina realizuje humanitarne projekte na polju zdravstvene zaštite.

Počev od 2015. godine, donirana su dva porođajna i dva operaciona stola za porodilište u Kosovskoj Mitrovici, 2016. godine kupljeno je ambulantno vozilo za selo Osojane, a prošle godine uvedeno je centralno grijanje u ambulanti u selu Livađe.

SRNA/RTRS