Od 28 nevladinih organizacija za čije projekte je iz budžeta grada Prijedora lani izdvojeno 60.000 KM, dvije nisu dostavile finansijske i narativne izvještaje o realizaciji projekata za koje su dobile javni novac, iako su to bile obavezne da učine do kraja kalendarske godine.

Riječ je o Planinarskom društvu Klekovača, koje je za projekat toplifikacije planinarskog doma “Kotlovača” na Kozari iz gradske kase dobilo 2.500 KM, te o Fudbalskoj sportskoj asocijaciji /FSA/ Prijedor, koja je isti iznos dobila za nabavku sportske opreme, navodi se u informaciji Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora o izboru i realizaciji projekata NVO u 2018. godini.

Na konkurs se prijavilo 50 udruženja sa ukupno 50 prijedloga. Zbog nepotpune dokumentacije odbačeno je 18 aplikacija, a od 32 koje su ispunjavale uslove sufinansiranje je odobreno za 28. Pojedinačno odobreni iznosi kretali su se od 1.000 do 3.500 KM po projektu.

Kuriozitet je da su i ove godine među odobrenim aplikantima i sportski klubovi, iako u budžetu grada Prijedora postoji posebna stavka dotacije za sportske klubove po programu i ona je, po pravilu, višestruko veća od stavke za NVO. Lani je iznosila
280.000 KM, a ove godine 297.000 KM, prema 58.266 KM koliko je planirano za NVO.

Osim spomenute FSA, riječ je i o Odbojkaškom klubu “Vožd”, Fudbalskom klubu “Brzi” Busnovi, Omladinskom fudbalskom klubu “Sloga” Rakelići i Gimnastičkom klubu “Lider”, kojima je iz NVO stavke dato ukupno 10.000 KM, što je šestina cjelokupne stavke.

Od 2009. godine grad Prijedor raspisuje javni konkurs za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblastima zapošljavanja, socijalne zaštite, kulture, obrazovanja, jačanja demokratskog društva, ljudskih prava, razvoja sporta, ekologije, zdravstva, turizma, privrede i poljoprivrede.

RTRS