Usaglašena je jedinstvena trasa u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH! To je rezultat današnjeg sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i resornih entitetskih i BiH ministara, te gradonačelnika Brčko distrikta. Trasa će narednih dana formalno biti ucrtana u kartu BiH, kako bi se na sjednici Predsjedništva mogla prihvatiti kao jedinstveni prijedlog, a zatim će biti upućena Turskoj na dalje odlučivanje.

Nakon dugotrajnih trzavica, na sastanku u Istočnom Sarajevu konačno je odlučeno kako će se odgovoriti na ponudu Turske u vezi sa gradnjom auto-puta. Biće to, uslovno rečeno, kružna dionica – usaglašeno je da trasa ide od Rače, gdje će biti dodir sa auto-putevima Srbije, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada, gdje se pravi veza za Goražde i do Vardišta, gdje bi se ponovo povezala na Srbiju.

– S tim što će gabariti tog objekta od Višegrada do Sarajeva biti u profilu brze ceste, a u Federaciji shodno naravno odlukama federalnih organa. Sve će se to uklopiti na ono što već radimo u Republici Srpskoj. Ovo je veliki investicioni poduhvat, preliminarno se govori o tri milijarde evra koje je potrebno da bi se to izvelo sa nekoliko destina tunela, mostova i svega toga – rekao je Milorad Dodik predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Veliki je interes da se Republika Srpska i BiH auto-putem povežu sa Beogradom, ističe ministar saobraćaja Srpske. Dodaje da je Srpska stavila akcenat na izgradnju koridora 5C – ovih dana biće potpisan ugovor za prvu fazu sa izvođačima radova, u toku su pregovori o finansiranju faze dva, ali i faze tri i četiri prema Vukosavlju.

– Tta ukupna dionica je oko 42 kilometra, dalje od Vukosavlja prema Brčkom do granice između entiteta, Brčko distrikt i Srpske dogovoreno je uspostavljanje kontakt tačke kako bi se naš auto-put priključio na obilaznicu oko Brčkog, a onda po završetku obilaznice nastavak do Bijeljine auto-puta od 35 kilometara, onda od Bijeljine prema Rači – istakao je Neđo Trninić ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Foto: klix.ba

Foto: klix.ba

Dio auto-puta od Sarajeva do Beograda u Federaciji ići će preko već planirane trase od Žepča, preko Tuzle ka Brčkom i Bijeljini, potvrđuje resorni federalni ministar koji je istakao da se prilikom usaglašavanja vodilo računa o interesima oba entiteta.

– Treba kalkulirati interese i Republike Srbije, a i BiH, odnosno njenih entiteta, spojnica Republike Srpske sa dijelom auto-puta koja je već prošla Užice, ide na Vardište, tu je Federacija i na Parlamentu i na Vladi iskazala interes da se svakako uključi i Goražde, tako da bi uz ovaj koridor napravili taj neki tehnički odvojak i uključili i Goražde – naveo je Denis Lasić ministar saobraćaja i komunikacija FBiH.

Da je današnji sastanak dokaz da se i o naizgled teškim pitanjima može doći do kompromisa, smatra gradonačelnik Brčko distrikta.

– Moram naglasiti da Brčko distrikt u svom važećem prostornom planu ima ucrtanu trasu auto-puta koja ide iz pravca Banjaluke prema Bijeljini i danas smo konstatovali da i naša obilaznica, koja će biti završena 15-og maja može da bude dio te buduće trase autoputa Banjaluka-Bijeljina, ali i dio autoputa koji bi išao od Sarajeva preko Tuzle na Brčko, Bijeljinu i dalje prema Srbiji – zaključio je Siniša Milić gradonačelnik Brčko distrikta.

O finansijskoj konstrukciji ovog velikog projekta još je rano govoriti, jer tek slijede pregovori. Kako bilo, u ovoj izgradnji svi vide razvojnu šansu, jer kako je rečeno, velikim putevima ljudi dolaze, a malim odlaze.

RTRS