U narednim danima, treneri iz ambasade SAD-a u Sarajevu i Evropske komande specijalnih snaga vojske SAD-a organizovaće niz vježbi interoperabilnosti u kojima će učestvovati specijalne jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH i MUP-a Republike Srpske.

Ova obuka će se fokusirati na ispravno prikupljanje i rukovanje dokazima, poboljšanje međuagencijske saradnje i komunikacije, zaštitu civila i policijskih službenika, te primjenu odgovarajućih taktika u provedbi zakona.

“Američka ambasada redovno učestvuje, s lokalnim partnerima, u vježbama reagovanja u kriznim situacijama, uključujući i simulacije krizne situacije u stvarnom životu, kako bi institucijama BiH pružila korisnu, praktičnu obuku s ciljem jačanje vladavine prava i poboljšanja sigurnosti za sve građane u BiH. Te vježbe, uz nedavne posjete visokih vojnih oficira SAD-a, ukazuju na stalnu predanost američke vlade saradnji sa sigurnosnim institucijama na svim nivoima u BiH”, saopšteno je iz Američke ambasade.

Klix.ba