Predsjednik organizacije “Solidarnost za Kosovo” francuski humanitarac Arno Gujon, kojem je prije gotovo šest mjeseci Priština zabranila ulazak na Kosovo i Metohiju, rekao je da razmatra i mogućnost da traži dozvolu vlasti /samoproglašenog/ Kosova za ulazak, iako nije zvaničnik ni Srbije ni Francuske.

– Svakako da je sve politika, i moja zabrana i takse… Sa kojim ciljem? E, to je veliko pitanje – rekao je za RTS Gujon.

On je dodao da nema informaciju o tome da li će mu biti dozvoljeno da uđe na Kosmet, ali da se nada da će moći da bude tamo za otvaranje renoviranih škola.

– Za mene je bitno da budem na licu mesta. Ako ne mogu da posetim mesta gde pomažemo ljudima, to je kao da ljekaru zabranite ulazak u bolnicu – rekao je Gujon.

Navodeći da svoju energiju crpi od srpskog naroda na Kosmetu, koji decenijama prolazi kroz teška vremena, Gujon je dodao da srpski narod u toj pokrajini nikada nije odustao, niti napustio svoju zemlju.

– Ne smijemo ni mi. Moramo da im pružamo bratsku podršku – rekao je Gujon.

On je rekao da humanitarna pomoć njegove organizacije “Solidarnost za Kosovo” otežano i sa kašnjenjem stiže do Srba u pokrajini, te da prvi put poslije 14 godina rada duže od pola godine nije posjetio Kosovo i Metohiju.

– Ovo je prvi put da ne boravim tamo, da ne mogu da vidim svoje prijatelje, kumove, da ne mogu da pratim razvoj naših humanitarnih projekata i da razgovaram sa ljudima kako bih mogao da napravim nove humanitarne projekte – rekao je Gujon.

On je podsjetio da je organizacija “Solidarnost za Kosovo” donirala dva nova medicinska aparata zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Pasjanu, u vrijednosti od 30.000 evra.

– Aparati je trebalo da stignu prije nekoliko mjeseci, a kada su uvedene takse morali smo da nađemo drugo rješenje – rekao je Gujon i objasnio da ova pomoć mnogo znači za mještane koji su ranije na preglede morali u Vranje, Niš, Leskovac.

On je dodao da se trenutno na Kosovu i Metohiji renoviraju tri škole i da je u te projekte uloženo 100.000 evra.

– To bi trebalo da bude gotovo u oktobru, kada su me proterali trebalo je da obiđem te škole i onda smo sve to pomjerili – rekao je Gujon i dodao da će taj posao biti završen u narednih 10 dana.

Gujon je naveo da njegova organizacija ulaže u poljoprivredne projekte da bi se omogućilo ljudima da rade i kako bi se ekonomski osnažila srpska mjesta na Kosovu i Metohiji.

SRNA/RTRS