Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Mahovljanima kod Banjaluke da je donošenje prvog Ustava bilo temelj slobode i postojanja Srpske i svega što je postignuto u proteklih 27 godina.

– Mukotrpno smo se borili da odbranimo pozicije Republike Srpske na pravnom, političkom, ekonomskom, socijalnom i finansijskom terenu. Ne postoji nijedna godina u ovih 27 da smo bili lišeni opterećenja i problema, ali svaki smo riješili i prevazišli – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

To govori, kaže ona, da je Republika Srpska vitalna, osviještena, spremna da brani svoje potencijale, pravo na stav, slobodu, mišljenje, političko djelovanje i organizovanje političko-ekonomskog života, uz njegovanje i jačanje svojih institucija.

– Biće još izazova i u tom smislu ne treba da budemo naivni. Međutim, to će ojačati volju naroda da se očuva i odbrani Republika Srpska – naglasila je Cvijanovićeva.

Sutra se navršava 27 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata, koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH, donijela je desetak konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske ali dva su najbitnija – Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donijela 9. januara 1992, a Ustav 28. februara iste godine.

RTRS