Djevojke porijeklom iz BiH žele da napuste kamp džihadista (FOTO)

Sabina Selimović i Samra Kešinović, Austrijanke porijeklom iz BiH koje su se 2014. godine priključile ISIL-u, žele se vratiti u Beč, piše Oe24.

One su se priključile ISIL-u u Siriji kada su imale 15, odnosno 14 godina.

– Iako su proteklih godina dolazile različite informacije o njima, prema posljednjim podacima Kancelarije za zaštitu ustava i suzbijanje terorizma, obe djevojke su žive, imaju djecu i sada žele nazad u Beč – piše Oe24.

Sabina i Samra (Foto: Avaz)

Sabina i Samra (Foto: Avaz)

Prema izjavama jedne Britanke, koja se takođe udala za ISIL-ovca, djevojke koje su u međuvremenu postale punoljetne nalaze se, zajedno s djecom, u kampu u blizini Idliba na kurdsko-sirijskoj granici.

Pravno gledano, obe imaju austrijsko državljanstvo i imaju se pravo vratiti. Ali, pretpostavlja se da su obe sudjelovale u borbama ISIL-ovaca pa je ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl suzdržan u vezi s njihovim povratkm, piše Oe24.

S druge strane, Austrijsko ministarstvo spoljnjih poslova tiče oni su spremni pomoći djevojkama da se vrate.

Sabina i Samra su s porodicama živjele u Beču. Nakon što su pozirale držeći automatske puške u rukama te otvoreno podržale ISIL na društvenim mrežama, u svijetu su ih počeli nazivati “novim licima džihada”.

Pojavile su se informacije da su djevojke bile seksualne robinje džihadističkih novaka. Takođe, mediji su ranije prenijeli i da je Samra ubijena odnosno da su ju nasmrt pretukli ali to nije bilo službeno potvrđeno. Sada se pretpostavlja da je ta vijest namjerno plasirana kako bi djevojka “nestala”.

Sabina i Samra (Foto: Avaz)

Sabina i Samra (Foto: Avaz)

Djevojke su u Siriji stigle preko Turske, a čim su došle bile su prisiljene udati se za ISIL-ove borce te su ih fotografisali u burkama s kalašnjikovima kao dio propagande kako bi privukli u tzv. Islamsku državu što više mladih djevojaka.

Avaz/RTRS