Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTS da će Republika Srpska provesti referendum i odvojiti se od BiH ukoliko u Ustavnom sudu BiH bude prošla odluka o promjeni njenog imena. Dodik je rekao da bi u tom slučaju bilo reagovanja sa Zapada, ali i da postoje zemlje koje bi to podržale. Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik, koji je predsjednik SNSD-a, kaže da u tom slučaju ni sa kim ne ulazi u koaliciju, već da je tu riječ samo o korišćenju prava koja pripadaju Republici Srpskoj.

Izetbegović je taj koji bi trebalo da prihvati izbor Srba i Hrvata u BiH, a njemu je otvoreno iznesen stav o inicijativi za promjenu imena Republike Srpske – ako se traži da se nešto doda u naziv to može biti samo Republika Srpska – Zapadna Srbija i to je nešto što bi ljudi u Srpskoj prihvatili.

– Dođe li inicijativa o promjeni imena Republike Srpske u Ustavni sud, Srpska će preduzeti mjere utvrđivanja njenog statusa i o tome postoji dogovor političkih stranaka iz Srpske. Mi ćemo provesti referendum i odvojiti se od BiH – poručio je Dodik.

Govoreći o formiranju Savjeta ministara, Dodik kaže da su i Srbi i Hrvati izabrali svoje predstavnike. On ističe da je Republika Srpska odavno formirala vlast, da su Hrvati izabrali svoje predstavnike, ali da se bošnjačka strana ne konsoliduje.

– Uopšte nisam bez razmišljanja da se to namjerno čini kako bi se sačuvala postojeća struktura na nivou Savjeta ministara. Međutim, oni moraju da znaju da u ovakvoj konstalaciji neće raditi Parlament, Dom naroda, ni Predsjedništvo i da rizikuju da blokiraju čitavu zemlju – naglašava Dodik.

Govoreći o Ustavu Republike Srpske, čija će 27. godišnjica biti svečano obilježena u četvrtak – 28. februara u Beogradu, Dodik kaže da bi Ustav trebalo da bude ojačan jer su u njega intervenisali visoki predstavnici koji je zapravo trebalo da sprovode Dejtonski sporazum, a ne da mijenjaju jedan međunarodni ugovor prilagođavajući ga nekim drugim koncepcijama. On kaže da su i kod Savjeta ministara intervenisali i da on danas ima devet ministara, a ne predviđena tri.

– To je bio pokušaj da se napravi vlada BiH, a Savjet ministara je pomoćni organ. Tako je Predsjedništvo BiH devastirano – naglašava Dodik.

Kada je riječ o NATO integracijama, predsjedavajući Predsjedništva ponavlja da u BiH o tome ne postoji saglasnost i da prilikom nedavne posjete Briselu niko to pitanje nije postavio kao uslov za članstvo u Evropskoj uniji. To čine druga dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, sa kojima, kaže, za sad nije bilo teških tema.

Kada je riječ o saradnji sa Srbijom, Dodik kaže da poštuje stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji razumije situaciju u BiH i koji ističe da poštuje integritet i cjelovitost BiH i sve što dogovore dva entiteta i tri naroda.

RTRS