Gradonačelnik u obilasku radova na obnovi škole u Rasavcima (FOTO i VIDEO)

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je danas da bi obnova područne škole u Rasavcima trebalo da bude završena do ljeta kako bi učenici koji ovu školsku godinu pohađaju u centralnoj školi “Dositej Obradović” u septembru mogli da nastave školovanje u objektu u Rasavcima.

“Problem se pojavio kada smo krenuli sa radovima. Roditelji su bili nezadovoljni jer su nekada bile debele drvene grede između spratova i zahtijevali su da se to uradi po savremenim načinima gradnje i mi smo te molbe uslišili”, rekao je Đaković novinarima nakon obilaska građevinskih radova.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske za sanaciju ove škole namijenila 280.000 KM, ali da su se pojavili novi troškovi sa izradom betonskih plafonskih dijelova, te je potrebno naći rješenje i za to.

“Ovdje imamo još jedan problem. Pošto je ovo područje bez snabdijevanja gradskom vodom, korišten je postojeći bunar, ali njega ćemo još morati definisati zbog snabdijevanja škole vodom”, dodao je Đaković.

Arhitekta Veljko Hrgar rekao je da su, osim sanacije postojećeg objekta, dograđeni sanitarni čvor i kotlovnica.

On je naveo da će u prizemlju biti dvije velike učionice za redovnu nastavu i jedna manja za pripremnu nastavu za buduće prvačiće, dok se na spratu, gdje je nekada bio stan za učitelja, sada grade zbornica, kabinet za informatiku i kabinet za muzičko obrazovanje.

“Školska zgrada će u cjelosti biti sanirana u skladu sa novim zakonom o termičkoj zaštiti objekata”, rekao je Hrgar.

Područno odjeljenje u Rasavcima, star stotinjak godina i jedan od najstarijih školskih objekata u Prijedoru, u dva navrata je rekonstruisan. Sada je riječ o rekonstrukciji sa dogradnjom.

Područna škola u Rasavcima jedna je od tri škole koje je Austrougarska počela graditi u BiH tri godine pred Veliki rat.

Ova škola danas broji 46 učenika i oni ovu školsku godinu pohađaju u centralnoj školi “Dositej Obradović”, a gradska uprava pokriva troškove prevoza.

RTRS/prijedor24h

Foto: prijedorgrad.org