HARADINAJ NIJE MOGAO DA SE OBUZDA: Napustio sastanak sa Amerikancima, pa postavio i OVAJ USLOV!

Sastanak je završen nekoliko minuta nakon izlaska Haradinaja, a Expres saznaje da Haradinaj nije pristao na ukidanje nametnutih taksi

Sat i po od početka sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, je izašao iz kabineta takozvanog kosovskog predsednika Hašima Tačija, a da pritom nije želeo da komentariše o čemu se razgovaralo sa predstavnicima Trampove administracije.

U prolazu, Haradinaj je, kako je prenela prištinska GazetaExpres samo kratko rekao ”Želim vam dobrodošlicu sutra“.

Sastanak je završen nekoliko minuta nakon izlaska Haradinaja, a Expres saznaje da Haradinaj nije pristao na ukidanje nametnutih taksi.

Inače, Kadri Veselji nije prisustvovao sastanku.

Do sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, koju predvodi šef za evropska pitanja, Džim Erat, došlo je nakon niza pritisaka SAD na Prištinu da ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH.

Tači i Haradinaj o tom pitanju imaju različite stavove. Dok Tači smatra da tu meru treba suspendovati, jer to od Prištine traže SAD da bi se otvorila mogućnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Haradinaj je stava da tako uvećane takse treba da ostanu na snazi sve dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Expres piše da su Tači i Haradinaj jedini politički i institucionalni lideri Prištine koji su se sastali sa administacijom SAD po pitanju taksi.

Pozivajući se na svoje izvore, portal navodi da nema nijednog ubedljivog razloga koji bi mogao da opravda činjenicu da Veselji ne prisustvuje ovom sastanku.

Navodno dnevni plan rada Veseljija nije predvideo taj susret.

Inače, delegacija SAD je u Prištinu doputovala iz Beograda nakon dvodnevne posete tokom koje su se sastali sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Oni su u Beogradu potvrdili da se SAD insistiraju na nastavku dijaloga, postizanju sporazuma i podršku suspenziji nametnutih taksi.

Espreso.rs