epaselect epa05998662 A Filipino government troop conducts patrol on a reclaimed former Maute stronghold in Marawi City, Mindanao Island, southern Philippines, 30 May 2017, as fighting between Islamist militants and government forces continues. According to news reports, more than a 100 people have been killed in ongoing clashes between rebels and the Philippine army in Marawi in southern Philippines, a government spokesperson said. At least four rebels from the Maute group - with links to the so-called Islamic State (IS or ISIS, ISIL) - and two soldiers were killed on 30 May, government spokesperson Ernesto Abella, said in a press conference. Since the clashes broke out a week ago, the number of casualties has climbed to 104, including 19 civilians, 65 rebels, 17 soldiers and three police officers. The clashes began on 23 May when an army offensive to capture Isnilon Hapilon, leader of the terrorist group Abu Sayyaf, also loyal to the IS, and who was sheltered by members of the Maute group in Marawi, had failed. EPA/FRANCIS R. MALASIG

Viši sud u Berlinu osudio je 41-godišnjeg Hamdiju J. iz BiH na godinu i osam mjeseci zatvora zbog podrške terorističkoj organizaciji ISIS u inostranstvu.

Kako pišu njemački mediji, on je širio propagandu terorističke organizacije “Islamska država” objavljujući snimke u kojima je slavio njihove “pobjede”, kritikovao muslimansku zajednicu što ih ne podržava i pozivao muslimane da se pridruže ISIS-u. Takođe, u svojim videima ponižavao je Jevreje i Kurde.

U presudi se navodi 12 krivičnih djela koja je počinio u 2017. i 2018. godini.

Hamdija J. je došao u Njemačku 1992. godine. Nakon što mu je zahtjev za azil odbijen vratio se u BiH, ali je opet došao u Njemačku 2002. godine i dozvoljen mu je ostanak jer ima dijete s državljankom Njemačke. Živi sa svojim roditeljima od socijalne pomoći.

Sigurnosne agencije su 2016. godine obavijestile nadležne da je planirao napad te da je bio u ISIS-u u Siriji, ali nisu uspjeli dokazati. Naveli su i to da je bio član čet grupe u koju je bio uključen i najmlađi član ISIS-a u Njemačkoj. Riječ je o 12-godišnjem dječaku kod kojeg je policija pronašla materijal za izradu bombe koju je planirao aktivirati na Božićnom trgu 2016. godine. Utvrđeno je da je dječaka na ovo poticao ISIS putem interneta.

(Klix)