PUNO OTVORENIH PITANJA Dodik: Bosna danas nije ni na nebu ni na zemlji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se rješenje za Kosovo odraziti i Republiku Srpsku jer “ako neko dobije pravo da kaže kako donosi odluku o otcjepljenju Kosova od Srbije, zašto to prvo ne bi imao i neko drugi”.

– Ako je nekom prihvaćeno to pravo, mi smatramo da možemo da se pozivamo na to i mi ćemo se pozvati na to pravo – rekao je Dodik u emisiji Upitnik Radio televizije Srbije.

On je rekao da je RS odlukom njene Skupštine “onog momenta kad se Kosovo samoproglasilo nezavisnim” rekla da kad Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, to znači i pravo RS da se odvoji.

Kako je ocijenio, u takvoj konstalaciji “ni Hrvati u Bosni neće propusti priliku da se odvoje”, a i Bošnjaci će shvatiti da je i za njih to najbolje.

On smatra da ne može da dođe do rata u Bosni i Hercegovini, dodajući da bi se vojska i SIPA odmah “raspali”, dok kantonalna policija ne može preko entitetske granice.

Govoreći o svom položaju u Sarajevu, on je rekao da nije otišao u Predsjedništvo BiH kako bi ojačao državu već poziciju RS i ocijenio da “Bosna danas nije ni na nebu ni na zemlji”.

Ima puno otvorenih pitanja, rekao je Dodik, navodeći da je možda na početku napravljena greška kad je BiH ovako “slijepljena” Dejtonskim sporazumom.

Prema njegovim riječima, možda je trebalo sprovesti razgraničenje, pa bi BiH danas bila stabilnija.

On je rekao da Republika Srpska traži da se poštuje Dejtonski sporazum, kao i da ojačati svoj Ustav jer je visoki predstavnik oduzeo mnoge njene nadležnosti.

– Mi se zalažemo za poštovanje Dejstonskog sporazuma, ojačaćemo Ustav RS jer je visoki predstavnik oduzeo mnoge njene nadležnosti – rekao je Dodik.

Srpskainfo

Preporuka

Advokatski tim posjetio Karadžića – nove por...
views 63
Upkos drakonskoj kazni, nekoliko časova, nakon izricinja presude, prvi predsjednik Republike Srpske, posalo je poruku svom advokatu da su srpski narod...
OTVORENO PISMO Srpske žrtve traže zaštitu instituc...
views 110
Bivši logoraši i porodice nestalih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča uputili su danas otvoreno pismo medijima i institucijama Republike Srpske u kojem...
“OVO JAČA NAŠ ŽIVOT” Mišković i Dodik otvorili NAJ...
views 559
Najveći tržni centar u BiH “Delta Planet” otvoren je danas u Banjaluci. Umjesto klasičnog presijecanja crvene vrpce, Miroslav Mišković, vlasnik kompan...
Lazanski: BiH nakon presude udaljena od pomirenja
views 22
Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću udarac prema Srbima kao n...
Mektić u Zagreb došao na operaciju službenim autom...
views 162
Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić došao je privatno u Zagreb službenim automobilom i u pratnji obezbjeđenja,...
Nova srpska demokratija: Nastavak terora nad Srbim...
views 14
Nova srpska demokratija smatra da je drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću "nastavak terora nad Srbima", te nagl...