Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da ova organizacija ne traži prava za Srbe na štetu Bošnjaka i Hrvata, već samo poštovanje ustavnih principa i zakonskih odredaba koje garantuju ravnopravnost.

– Tražimo načine da obezbijedimo da nijedno povratničko dijete ne smije biti bez para za kiflu kad krene u školu – rekao je Radanović, upozoravajući da u naseljima u Federaciji više srpske djece u krevet liježe gladno nego sito.

Prema njegovim riječima, ravnopravnost se može postići poštovanjem jednih prema drugima.

– Bošnjaci i Hrvati treba da poštuju žrtvu koju je srpski narod dao od 1941. do 1945. godine. Čak 72 odsto svih poginulih u Drugom svjetskom ratu na teritoriji BiH su Srbi – rekao je Radanović za “Oslobođenje”.

Podsjećajući da je u gradovima u FBiH veliki broj naziva ulica sa srpskim imenima ili toponimima zamijenjen imenima i toponimima koji u dobrom dijelu nemaju veze ni sa BiH, ni sa narodima u BiH, Radanović je naveo da Odbor za zaštitu Srba u FBiH sprema inicijative da se to promijeni.

– Želja nam je da svi gradovi budu nazvani po ljudima koji su te gradove oslobodili od fašizma – objasnio je Radanović.

On je ocijenio da je Mostar “grad slučaj” gdje su Srbi “kusur” u razračunavanju između bošnjačkih i hrvatskih političara.

– Što se tiče ulica u Republici Srpskoj, za te nazive treba da se bore bošnjačka i hrvatska udruženja u Republici Srpskoj. Neka daju prijedloge da se ulice zovu po narodnim herojima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su učestvovali u protjerivanju fašista iz gradova u Srpskoj u Drugom svjetskom ratu – rekao je Radanović.

SRNA/RTRS