sdr
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković razgovarao je danas sa delegacijom Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini na čelu sa direktorom Odjela za ljudsku dimenziju Ferminom Kordobom .Tim povodm izdato je slijedeće saopštenje za javnost.
sdr

Osim predstavljanja planiranih aktivnosti Misije OEBS-a u BiH u ovoj godini, teme razgovora ovog radnog sastanka bile su i aktuelna političko-ekonomska i bezbjednosna situacija u Prijedoru sa posebnim akcentom na aktivnosti Foruma za bezbjednost u zajednici i komunikacioni centar koji se gradi u okviru objekta Teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru.

Predstavnici OEBS-a su izrazili želju da pomognu u stavljanju u funkciju ovog Centra, u obimu koji je dogovoren na prethodnom sastanku na ovu temu kada je gradonačelnik izložio namjere Grada da izgradi taj centar po uzoru na nekadašnji Centar za uzbunjivanje i javljanje ,a koji bi omogućio uvezivanje komunikacije svih struktura koje se bave bezbjednosnim pitanjima.

Pored toga, na sastanku je istaknuta pozitivna praksa koju Grad Prijedor ima kada su u pitanju javni pozivi za raspodjelu sredstava nevladinim i omladinskim organizacijama te predloženo provođenje zajedničkog projekta na bazi sufinansiranja i objavljivanju javnog poziva za nevladin sektor posebno na temu- ljudska prava i demokratski procesi.

Jedna od tema je bila i mogućnost prikazivanja filma u Prijedoru pod nazivom ” Maglaj- rat i mir”- tri priče ratnih veterana različitih nacionalnosti koji nosu snažnu antiratnu poruku.

Na ovom sastanku je bilo riječi i o ideji podizanja spomenika ubijenoj djeci , gdje je konstatovano da su razgovori o tom pitanju u toku te prezentovan pozitivan primjer iz Žepča gdje je podignut jedan spomenik za sve civilne žrtve rata koji šalje univerzalnu poruku i gdje je postignut konsensenzus o podizanju takvog spomenika.

Takođe, bilo je riječi i o obrazovanju i činjenici da je Grad pomogao da se ova oblast života podigne na viši nivo, da su škole edukovane za pisanje projekata sa posebnim akcentom na dualno obrazovanje.

Predstavnici Misije OEBS-a u BiH su istakli značaj podrške koji je Grad Prijedor dao za projekat povezivanja nevladinih organizacija ” Prva tolerancija” i da je Prijedor , među prvim gradovima u BiH,koji je izradio Akcioni plan za prevenciju krivičnih djela iz mržnje i predrasuda”, a koji su usvojili i odbornici Skupštine grada.

Sagovornici su na kraju ovog radnog sastanka izrazili zadovoljstvo današnjim razgovorom koji je otvorio mnoga pitanja, na koja u većem dijelu gradova BiH ne postoji želja da se o njima razgovara

prijedorgrad.org