Trivić: Neprihvatljivo sprečavanje ansambla iz Dervente da nastupi u Kataru

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić osudila je postupak ambasadora BiH u Kataru Bisere Turković koja je spriječila KUD mladih “Bosiljak” iz Dervente da učestvuje na međunarodnom festivalu u toj zemlji, te poručila da je neprihvatljivo sprečavanje nastupa ansambla iz Srpske u Kataru zarad dnevnopolitičkih interesa.

Ona je navela da će zatražiti cjelovitu informaciju od ovog društva, ali i od predstavnika Republike Srpske na nivou BiH kako bi Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske moglo da zauzme stav o ovom pitanju.

– Kvalitetan rad i posvećenost naših kulturnih stvaralaca prepoznat je na međunarodnoj kulturnoj sceni, stoga je nemoguće opravdati ovakav postupak onih čiji je zadatak da rade na promociji kulturnih vrijednosti naše zemlje – rekla je Srni Trivićeva.

Ona je napomenula da Ministarstvo, zajedno sa stvaraocima u oblasti kulture, ulaže velike napore kako bi na pravi način bila predstavljena kultura Republike Srpske na međunarodnoj sceni, dodajući da će na tome raditi i ubuduće.

Pojedini mediji prenijeli su da su članovi Kulturno-umjetničkog društva mladih “Bosiljak” iz Dervente spriječeni da predstave tradiciju svojih krajeva kroz igru i pjesmu na međunarodnom festivalu u Kataru jer je ambasador BiH u toj zemlji Bisera Turković insistirala da uveličaju proslavu 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, koji Republika Srpska ne priznaje.

Članovi “Bosiljka” nisu otputovali na festival u Katar jer su odbili zahtjev Ambasade BiH u Kataru da nastupaju na svečanosti povodom 1. marta.

SRNA/RTRS