Albanski policajci su sinoć ušli u Zubin Potok i oteli jedan kamio srpskom prevozniku, jer je tobož preko “zelene linije” uvozio robu, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka sa Srbima sa Kosmeta.

Vučić je dodao da je to izazvalo gnjev srpskog stanovništva i da su se tek poslije apela vratili kućama. Srbi na sastanku zatražili povlačenje iz kosovskih institucija, Vučić ih pozvao da sačekaju mjesec i po dana zbog konsultacija sa svjetskim liderima.

On je na konferenciji za novinare rekao da je sastanak sa Srbima sa Kosmeta za njega kao predjednika bio iznenađujuće težak, jer postoje stvari koje su se desile u posljednja 24 sata o kojima se još ne zna.

– Srbija i Srpski narod nalaze se u izuzetno teškoj situaciji kao 2008, 2004. u tim trenucima država je reagovala ili očajnoi ili nikako. Kada ovo kažem, govorim o prijetnjama koje dobijaju naši ljudi, taksama, a predstavnici iz Štrpca su govorili kakva je situacija – naveo je Vučić.

Predstavnici Srba zatražili su na sastanku povlačenje iz svih kosovskih institucija, Vučić ih je zamolio da sačekaju odgovor najmanje 45 dana da bi obavio konsultacije sa važnim liderima uključujući i Kinu.

Predsjednik Srbije upozorio je da Prišština nastavlja sa ozbiljnim i opasnim provokacijama, koje dramatično ugrožavaju opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Kosovski Albanci žele blokadu računa, uništenje “Trepče” sjeverne Mitrovice do Leposavića, a to bi, kaže predsjednik, značilo da 2.400 ljudi ostane bez posla i bez vazduha za disanje u ekonomskom smislu.

Sastanku sa predsednikom prisustvuje više od 130 predstavnika Srba sa KiM, na čelu sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakiće, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

RTS