Diplomatski skandal! Ambasadorka BiH u Kataru Bisera Turković spriječila je Kulturno-umetničko društvo Bosiljak iz Dervente da, na poziv organizatora, učestvuju na festivalu u Kataru. Njihovo učešće uslovila je nastupom na prijemu povodom 1. marta, tzv. Dana nezavisnosti, nikad ozakonjenog praznika u BiH, pa čak i organizatoru zaprijetila prekidom diplomatskih odnosa dvije zemlje. Iz MIP-a nema odgovora u kojim to ambasadama, i uz čiju saglasnost, se praznuje 1. mart.

Nakon što se za njenu ratnu prošlost – uvoz mudžahedina i oružja u BiH – pročulo i u Briselu i Vašingtonu, Turkovićeva je uhljebljena u dalekom Kataru, a kako se za nju odavno nije čulo, patriotizam je iskalila na kulturnim poslenicima. Osim što se bavila ucjenama i pritiscima na organizatora festivala, Turkovićeva je sebi dala za pravo da preuzme nadležnosti i MIP-a i Predsjedništva BiH.

– Organizator je naišao na velike probleme, jer je ambasadorka prijetila prekidom diplomatskih odnosa između BiH i Katara ukoliko Bosiljak dođe u Katar i nastupi na festivalu. Ambasadorka je bila veoma gruba, jer mi ne predstavljamo, po njoj, BiH – kaže Stana Nagradić, rukovodilac KUD-a Bosiljak.

Ni pismo koje je, organizatoru festivala u Dohi, zvanično upućeno iz MIP-a, u kojem se navodi da je ućešće Bosiljka na festivalu čak i poželjno, nije nadjačalo Turkovićevu. To što Turkovićeva i poslušnici Bakira Izetbegovića o trošku svih budžetskih korisnika, pa i iz Srpske po svijetu slave 1. mart, dan kada su ubistvom svata na Baščaršiji razotkrili da su u BiH Srbi suvišni, za MIP je sporedno pitanje, na koje smo ostali bez odgovora. Prvi bh. diplomata Igor Crnadak danas, kažu, putuje i to u tehničkom mandatu, a svoju nemoć pravda sumnjom, usmjerenom ka kulturnim poslenicima iz Srpske.

– Ako je tačno ono što smo mi dobili od KUD-a i ako su njihove tvrdnje tačne, da je ambasador Bisera Turković uticala na to da oni ne idu u Katar, to je za svaku osudu. Potpuno je neprihvatljivo da se tako jedan ambasador ponaša – rekao je Crnadak.

Turkovićeva nije samo uticala, ona je odlučila i spriječila odlazak članova KUD-a Bosiljak u Dohu, a privatizacija institucija i javnih funkcija ne bi smjela proći samo uz blagi ukor.

– Uz osudu, institucije Republike Srpske zahtijevaće potpunu informaciju od predstavnika Srpske u bh. institucijama. To pokazuje do koje mjere su ljudi u državnoj zajednici, koja je složena, predstavnici određenih politika, privatizovali institucije, javne funkcije i predstavljanje zemlje, u kojoj bi trebalo da su svi jednako zastupljeni. Osoba poput Turkovićeve ne zaslužuje da predstavlja bilo koga. Mnogi su u diplomatiji godinama, ali pokazuju da nisu zaslužili da bilo koga predstavljaju. 1. mart nije praznik u Republici Srpskoj, to nije nikakav praznik državnosti i ne sadrži simboliku zbog koje bi svi trebalo da budu ponosni. Ovaj dan mnoge asocira na smrt, mržnju i sve ono što se dešavalo – poručuje Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Organizator je mladima okupljenim u Bosiljku ponudio da doputuju kao turisti i održe koncert u Dohi mimo festivala, ali odbili su. Troškove za avionske karte najvjerovatnije, će fakturisati lično Biseri Turković, sudskim putem.

RTRS