Radnici Doma za starije osobe u Prijedoru danas su od uprave zatražili konkretno rješenje za, kako su ocijenili, bezizlaznu situaciju u kojoj se nalaze, jer im usljed blokade računa ove javne ustanove kasni plata za novembar.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske Mirko Šerbedžija rekao je novinarima u Prijedoru da je na današnjem sastanku sa menadžmentom Doma postignut dogovor da će plata biti isplaćena u ponedjeljak, 4. marta, a da će naredna plata biti isplaćena do kraja marta.

Direktor Doma za starija lica u Prijedoru Bojan Becner rekao je Srni da je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a dalje i Vladom Srpske postignut dogovor o daljem načinu rada, te da bi račun koji je blokiran prošlog mjeseca sada trebalo da bude odblokiran.

– Plata kasni petnaestak dana. To jeste novembarska plata, ali je to kašnjenje nastalo prije nekoliko godina i ta dinamika je nasljeđena, a nakon toga plate idu redovno mjesec za mjesec – rekao je Becner i podsjetio da je i ranije bilo blokada računa ove ustanove.

Becner je zahvalio radnicima na strpljenju i podsjetio da Dom ima velika potraživanja od korisnika, najprije od centara za socijalni rad, a dijelom i od nekadašnjeg Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Srpske i da to opterećuje rad ustanove već desetak godina, a da je svima cilj da rade i da imaju pun dom, dok je sada popunjenost kapaciteta oko 80 odsto.

U Poreskoj upravi Republike Srpske Srni je danas rečeno da Dom za starija lica u Prijedoru, zaključno sa 31. decembrom 2018. godine, duguje 1.369.652 KM, a da je radi obezbjeđenja nesmetanog rada Vlada Republike Srpske 2018. donijela zaključak da Poreska uprava neće pokretati postupke prinudne naplate do kraja 2018. godine pod uslovom da Dom za starija lica redovno izmiruje tekuće i zaostale obaveze.

– Budući da je istekao rok važenja ovog zaključka, a poreski obveznik nije izmirio navedene obaveze, Poreska uprava Republike Srpske pokrenula je postupak prinudne naplate i blokirala žiro račun Domu za starija lica u Prijedoru – navedeno je u odgovoru Poreske uprave.

Prema saznanjima Poreske uprave, ovaj poreski obveznik je Vladi Srpske uputio zahtjev za produženje roka za izmirenje obaveza, dodaju iz ove uprave.

– Ukoliko bude donesen novi zaključak Vlade Republike Srpske, Poreska uprava Srpske postupiće po tom zaključku – navode iz Poreske uprave.

Dom za starija lica u Prijedoru zapošljava 74 radnika.

Srpskainfo