Brnabić – Višković: Godina infrastrukturnog povezivanja Srbije i Srpske (FOTO/VIDEO)

U Beogradu je održana konferencija za novinare predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Višković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je danas održana 10. jubilarna sjednica vlada Srpske i Srbije.

– Drago mi je da ove sjednice postaju sve češće – istakla je ona.

Brnabićeva je navela da Srbija i Srpska u ekonomiji bilježe konstantan rast robne razmjene, te dodala da cilj sjednica dvije vlade jesu investicije Srbije u Republiku Srpsku.

– Druga važna obaveza je ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu. Završavamo dogovore oko trase auto-puta Beograd – Sarajevo – poručila je premijerka Srbije.

Istakla je da je ova godina značajna za infrastrukturno povezivanje Srbije i Srpske.

– Srbija je najveći investitor u Srpskoj kada su u pitanju telekomunikacije i bankarski sektor. Takođe ulažemo u saobraćaj i infrastrukturu, a posebno bih istakla primjer mosta Ljubovija-Bratunac za koji mi je premijer Višković rekao da je 7. marta raspisan tender i da će nakon toga most konačno biti otvoren – rekla je Brnabićeva.

Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije (Foto: RTRS)

Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije (Foto: RTRS)

Navela je da je od novembra tri puta bila u Republici Srpskoj, što dovoljno govori o specijalnim vezama.

Brnabićeva je istakla da će nakon što je otvoreno Konzularno predstavništvo Srbije u Trebinju, ono biti otvoreno i u Drvaru u narednih nekoliko mjeseci.

Premijer Srpske Radovan Višković zahvalio je na pomoći koju je Srbija uputila građanima Republike Srpske.

– Građani Republike Srpske znaju da cijene ulaganja Srbije. Nadam se da će i u narednom periodu naša saradnja ići i dalje uzlaznom putanjom – poručio je on.

Višković je istakao kao značajan dogovor za Srbiju i Srpsku ulaganje u energetski sektor u gornjem toku rijeke Drine kroz izgradnju tri hidrocentrale ukupne snage oko 200 megavata i procijenjene vrijednosti investicija oko 450 miliona evra.

On je rekao da je Vlada Srpske u vrlo kratkom roku sprovela sve procedure, dodijelila koncesije, kao i da su održane sjednice stalnog komiteta za energetiku Srpske i Srbije.

Istakao je da su se dvije vlade na današnjoj sjednici saglasile da projektima izgradnje hidrocentrala na gornjem toku Drine Foča i Paunci pridruže i treću – Buk Bijela.

– Ovo je na obostrano zadovoljstvo i sa posebnim oduševljenjem dočekano u Republici Srpskoj da zajedno sa Srbijom ulazimo u investicije – rekao je Višković.

On je istakao da se u Republici Srpskoj, odnosno BiH, o projektu Buk Bijela govori posljednjih 50 i više godina, i da sa podozrenjem gledalo, pri pominjanju tog projekta kada će početi da se radi, a ne samo priča.

– Nadam se da smo danas došli u poziciju da ćemo Vlada Srpske i ja učiniti sve da ubrzamo procedure sa formiranjem mješovitog holdinga, odnosno zajedničkog preduzeća i svih pravno-formalnih stvari – rekao je Višković.

On je izrazio nadu da će polovinom ove godine izvođači biti uvedeni u posao i da će početi pripremni radovi.

– Cilj Vlade Srpske je da se što prije krene u tu investiciju, da dok radimo pripremne radove i glavni projekat za Foču i Paunce, imamo za Buk Bijelu dokumentaciju i sređene imovinsko pravne odnose, da brzo krenemo u realizaciju tog projekta – rekao je Višković.

On je ocijenio da će to biti značajno za povećanje BDP i energetske sigurnosti i Republike Srpske i Srbije u narednom periodu.

Višković je podsjetio da je i prije dva dana usaglašena buduća trasa auto-puta Beograd-Banjaluka i Beograd-Sarajevo, što će biti kružni prsten od Beograda prema Rači, Bijeljini, Brčkom, Doboju do Banjaluke, s tim što će u Lončarima biti veza prema Tuzli i Sarajevu, a preko Romanije, Višegrada, ka Užicu do Beograda.

– Prateći ono što Srbija radi u svojoj infrastrukturi i namjeri da gradi puteve prema Šapcu i Loznici, i Republika Srpska je već u fazi izrade tehničke dokumentacije za izgradnju puta od Zvornika prema Sokocu, što će biti poprečna veza za taj prsten auto-puta – naveo je Višković.

Kada je riječ o saradnji u namjenskoj industriji, Višković je rekao da je ona više nego značajna za preduzeća iz Republike Srpske kao što su Orao, Zrak, Kosmos, koja se time bave, a koji su značajni i za Srbiju.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike (Foto: RTRS)

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike (Foto: RTRS)

Višković je rekao da je danas dogovoreno da se već u toku marta intenzivnije krene u razgovore, kako bi se riješila i ta pitanja, a prije svega da se ne dozvoli da namjenska industrije Srpske i dalje propada.

– To su veoma značajni kapaciteti, immo stručnu radnu snagu i ako je sada ne iskoristimo, pitanje da li ćemo moći u budućem periodu. Ljudi su glavni resurs i moramo ih iskoristiti, kako bi i u budućosti ta preduzeća značajno bolje funckionisala – rekao je on.

Višković je još jedno zahvalio za dosadašnju pomoć i saradnju koju je Srbija pružala Srpskoj ne samo finansijski, nego i na svim planovima.

– Nadam se da ćemo i ubuduće imati više nego korektnu saradnju – rekao je Višković, koji je zahvalo svim ministrima Srbije i Srpske, uz nadu da će u svojim resorima praviti saradnju koja će biti od obostranu koristi i za Srbiju i za Srpsku.

On je podsjetio da se sa Brnabićevom sastao već peti ili šesti put, a da još nije došao do svojih sto dana Vlade, te da je jasno o kakvoj vrsti saradnje se radi i da je siguran da će ta saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

Prethodno je održana zajednička sjednica dvije vlade na kojoj je razmatrana realizacija zaključaka sa 9. zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije koja je održana u Trebinju u avgustu prošle godine,

Razmatrana su i aktuelna pitanja u vezi sa međusobnim odnosima u periodu između dvije sjednice.

Sjednici je prethodio sastanak premijera Srbije Ane Brnabić i Republike Srpske Radovana Viškovića, kao i bilateralni sastanci ministara dvije vlade.

Sastanak Brnabićeve i Viškovića (Foto: RTRS)

Sastanak Brnabićeve i Viškovića (Foto: RTRS)

 

Sastanak ministarke Natalije Trivić (Foto: RTRS)

Sastanak ministarke Natalije Trivić (Foto: RTRS)
Sastanak ministarke Sonje Davidović (Foto: RTRS)

Sastanak ministarke Sonje Davidović (Foto: RTRS)
Sastanak ministarke Zore Vidović (Foto: RTRS)

Sastanak ministarke Zore Vidović (Foto: RTRS)

 

Sastanak ministarke Srebrenke Golić (Foto: RTRS)

Sastanak ministarke Srebrenke Golić (Foto: RTRS)
RTRS