Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras u Beogradu da Kosovo i Metohija ostaje u Srbiji, koja će definitivno odlučivati o tome i naglasio da bez Srba neće biti zaokružena ta priča.

– To znači da će cijeli srpski narod na kraju morati dati svoje mišljenje o svemu – rekao je Dodik.

Reagujući na izjavu premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja da dijalog sa Beogradom treba nastaviti radi postizanja sveobuhvatnog obavezujućeg pravnog sporazuma, u okvirima postojećih granica, što ne podrazumijeva “republiku Milorada Dodika na Kosovu”, Dodik je rekao da nije znao da je Haradinaj i čuo za njega, ali da bi trebalo da bude upoznat o tome da je Republika Srpska – republika srpskog naroda.

– To je republika srpskog naroda, stvorena 1992. godine za razliku od njegove koja je NATO bombardovanjem morala da se na neki nači zaokruži. Na jedan lažni način, bez saglasnosti zemlje u kojoj se nalazi, proglašena je navodna nezavisnost. Oni već imaju dovoljno problema oko toga – rekao je Dodik novinarima nakon prijeme koji je upriličen povodom Dana Republike Srpske – 9. januara i 27. godina od proglašenja Ustava Srpske.

Prema Dodikovim riječima, očigledno je da samoproglašeno Kosovo ne može da dobije potpunu međunarodnu verifikaciju.

– Koliko god ima zemalja da su ga priznali pola čovječanstva ga, ipak, nije priznalo. Možda malo više formalnih država, ali kada uzmete broj ljudi na svijetu onda ćete vidjeti da to nije tako – rekao je Dodik.

On je poručio da Srbija ima i polaže pravo na Kosovo i Metohiju i da on podržava ono što radi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić po tom pitanju.

– Vučića treba ojačati ovdje u Srbiji kao pregovarača u jednom važnom trenutku za srpski narod u cjelini, da sa snagom volje srpskog naroda može da donosi odluke i učestvuje u rješavanju ovog i te kako teškog pitanja – rekao je Dodik, koji je i Predsjedavajući BiH.

SRNA/Srpskainfo