Revolucionarni implantat koji bi omogućio da se lekovi direktno ubrizgavaju u mozak mogao bi “masovno proširiti” lečenje neuroloških bolesti, moždanog udara i raka, smatraju naučnici.

Implantat su razvili istraživači iz Bristola kao deo probnog ispitivanja, preneo je Independent. Stručnjaci veruju da on može imati “mnogo širi uticaj” jer je ispitivanje pokazalo da se može bezbedno koristiti za tretiranje stanja mozga na potpuno nov način.

“Ovo je značajan napredak u našoj sposobnosti da lečimo neurološka stanja, kao što je Parkinsonova bolest, jer većina lekova koji bi mogli da deluju ne mogu da pređu iz krvotoka u mozak zbog prirodne zaštitne barijere”, rekao je pronalazač implantata profesor Stiven Gil iz NFS Fonda sevetnog Bristola.

Probe su već u toku za sistem kojim se ubacuju jaki lekovi za hemoterapiju direktno kod dece i odraslih sa neizlečivim tumorima mozga, minimizirajući oštećenje drugih delova mozga.

“Zvuči kao da neko besno oštri olovku u mojoj glavi”, rekla je Kristina Proktor za koju je ovaj tretman jedan od najvećih rizika sa kojima se srela, ali kaže da je želela da učestvuje jer trenutno nema drugih opcija da se zaustavi ili čak uspori napredak bolesti.

Međutim, kada se lekovi ubrizgavaju, nema nikakvog osećaja.

Istraživači su se nadali da će GDNF, hemikalija koja se prirodno proizvodi u telu i koja je pokazala da pomaže u obnavljanju oštećenja živaca, regenerisati neurone ako se direktno pumpaju u deo srednjeg mozga koji je pogođen kod obolelih od Parkinsonove bolesti i zadužen je za proizvodnju dopamina, ključnog neurotransmitera koji je neophodan za koordinaciju pokreta i za pamćenje.

U ispitivanje je tokom devet meseci bila uključena 41 osoba – nasumično je jedan deo primio novu terapiju, a drugi placebo. Poboljšanje rezultata kod pacijenata koji su primali GDNF je bilo neznatno više od onih sa placebom.

Međutim, istraživački tim nije obeshrabren pošto je skeniranje mozga ljudi u grupi koja je primala terapiju pokazalo da su neki od delova neurona koji povezuju moždane ćelije ponovo rasli, ali nije najjasnije da li to znači da je cela ćelija zdrava.

Doktor Alen Von, koji je vodio istraživanje u bolnici Sautmeds, rekao je da je skener pokazao da se na osnovu skenera čini da nova terapija pomaže oštećenim ćelijama da se regenerišu ili imaju biološki odgovor.

“Ovo predstavlja neke od najuverljivijih dokaza da možda imamo načina da probudimo i obnovimo dopaminske moždane ćelije koje se postepeno uništavaju kod Parkinsonove bolesti”, dodao je on.

B92