Od sutra 292 buduća prvačića u pripremnom programu u vrtiću i školama

U pripremni program za školu sutra će u Prijedoru krenuti 292 buduća prvačića, i to u Dječiji vrtić “Radost” i u sedam osnovnih škola.
Direktor Dječijeg vrtića “Radost” Gordana Jekić navela je da je po jedna grupa sa po 25 djece formirana u centralnom objektu i na Pećanima, dok će u vrtiću na Urijama biti dvije grupe sa po 30 djece, što je i propisani maksimum, i jedna sa 29.

“Vaspitače plaća Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a grad Prijedor sve ostale troškove, tako da roditelji ne plaćaju ništa”, rekla je Jekićeva Srni.

Osnovnoj školi /OŠ/ “Branko Ćopić” Ministarstvo je i ove, kao i prošle školske godine, odobrilo priremni program i u centralnoj i u područnoj školi u Gomjenici, a prijavljeno je 44 djece.

“Ranije nam je odobravana samo područna jer se podrazumijevalo da u školama na gradskom području taj program nije potreban budući da ga već sprovodi vrtić. Mi smo, međutim, uspijevali naći način da sami finansiramo program i u centralnoj školi jer smatramo da ima velikih prednosti da dijete kroz taj program prođe upravo u prostoru u kojem će boraviti i kada krene u školu”, rekla je direktor ove škole Sanja Munjiza.

U OŠ “Kozarac” za program je prijavljeno 26 djece, u OŠ “Vuk Karadžić” Omarska 24, u OŠ “Branko Radičević” Petrovo 18, u OŠ “Jovan Dučić” Lamovita 17, u OŠ “Petar Kočić” za područno odjeljenje Gornji Orlovci 15 i u OŠ “Ćirilo i Metodije” Trnopolje devet.

Program će trajati od sutra do kraja maja. Izvodi se radnim danima po tri sata. Realizuju ga vaspitačice sa evidencije nezaposlenih, a u slučaju da njih nema dovoljno, mogu se angažovati i učiteljice.

Sagovornici Srne podsjećaju da je radi povećane zaštite ličnih podataka izmijenjen način komunikacije s biroima za zapošljavanje. Ranije je poslodavac mogao dobiti spisak radnika sa kvalifikacijama koje su mu potrebne i onda ih sam kontaktirati redom, ali to više nije slučaj.

Poslodavac sada biroima javi struku koja mu je potrebna, biroi obavještavaju ljude sa svoje evidencije sa odgovarajućim profilima i upućuju ih poslodavcu, što, prema mišljenju poslodavaca, malo usporava i komplikuje komunikaciju.

 

Preporuka

SVI SA SVIMA DOGOVARALI PODRŠKU U Prijedoru se vod...
views 283
Sjednica Skupštine grada Prijedora koja je najavljena za srijedu možda će biti odgođena zbog dogovora o koaliciji koje vode političke partije u ovom g...
VRH SNSD i Gradski odbor SNSD Prijedor u Omarskoj ...
views 210
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je SNSD najmoćnija organizacija i da se ponosi Aktivom žena koji okuplja brojne aktivistkinje, veoma od...
Kozara: “Pozdrav proljeću” okupio 2.00...
views 199
Tradicionalni planinarski pohod "Pozdrav proljeću" danas je na Kozari okupio oko 2.000 planinara iz 93 planinarska društva iz regiona. Direktor Nac...
600 planinara na ovogodišnjoj “Cremušijadi&#...
views 89
U organizaciji Planinarskog društva „Mrakovica“ iz Kozarca kod Prijedora danas je na Debelom brijegu kod Kozarca, mjestu gdje se nalazi i Planinarski ...
Prijedorčanin Mirko Kaurin: Život u Srpskoj nema a...
views 648
Јedan Srbin, mladi građevinski inženjer, Mirko Kaurin, zaposlen u Prijedoru, u dalekom Kataru bio je angažovan na izgradnji stadiona na kojem će 2022....
GRADSKA VLAST SE PREDOMISLILA U ovom prijedorskom ...
views 287
U prijedorskom naselju Pećani stanari i ove godine siju baštu iza zgrada koja se nalazi u blizini gradskog bazena. Gradska uprava je jesenas, ali i pa...