U pripremni program za školu sutra će u Prijedoru krenuti 292 buduća prvačića, i to u Dječiji vrtić “Radost” i u sedam osnovnih škola.
Direktor Dječijeg vrtića “Radost” Gordana Jekić navela je da je po jedna grupa sa po 25 djece formirana u centralnom objektu i na Pećanima, dok će u vrtiću na Urijama biti dvije grupe sa po 30 djece, što je i propisani maksimum, i jedna sa 29.

“Vaspitače plaća Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a grad Prijedor sve ostale troškove, tako da roditelji ne plaćaju ništa”, rekla je Jekićeva Srni.

Osnovnoj školi /OŠ/ “Branko Ćopić” Ministarstvo je i ove, kao i prošle školske godine, odobrilo priremni program i u centralnoj i u područnoj školi u Gomjenici, a prijavljeno je 44 djece.

“Ranije nam je odobravana samo područna jer se podrazumijevalo da u školama na gradskom području taj program nije potreban budući da ga već sprovodi vrtić. Mi smo, međutim, uspijevali naći način da sami finansiramo program i u centralnoj školi jer smatramo da ima velikih prednosti da dijete kroz taj program prođe upravo u prostoru u kojem će boraviti i kada krene u školu”, rekla je direktor ove škole Sanja Munjiza.

U OŠ “Kozarac” za program je prijavljeno 26 djece, u OŠ “Vuk Karadžić” Omarska 24, u OŠ “Branko Radičević” Petrovo 18, u OŠ “Jovan Dučić” Lamovita 17, u OŠ “Petar Kočić” za područno odjeljenje Gornji Orlovci 15 i u OŠ “Ćirilo i Metodije” Trnopolje devet.

Program će trajati od sutra do kraja maja. Izvodi se radnim danima po tri sata. Realizuju ga vaspitačice sa evidencije nezaposlenih, a u slučaju da njih nema dovoljno, mogu se angažovati i učiteljice.

Sagovornici Srne podsjećaju da je radi povećane zaštite ličnih podataka izmijenjen način komunikacije s biroima za zapošljavanje. Ranije je poslodavac mogao dobiti spisak radnika sa kvalifikacijama koje su mu potrebne i onda ih sam kontaktirati redom, ali to više nije slučaj.

Poslodavac sada biroima javi struku koja mu je potrebna, biroi obavještavaju ljude sa svoje evidencije sa odgovarajućim profilima i upućuju ih poslodavcu, što, prema mišljenju poslodavaca, malo usporava i komplikuje komunikaciju.